NieuwsEstland

Estland is grootleverancier van biomassa, maar wil af van de productie van pellets

Houtverwerking voor de productie van pellets in Estland. Beeld Hollandse Hoogte
Houtverwerking voor de productie van pellets in Estland.Beeld Hollandse Hoogte

Nederlandse energiecentrales die worden gestookt op biomassa, hoeven in de toekomst niet te rekenen op pellets uit Estland. Estland wil meer verdienen aan zijn bossen dan met de productie van houtbrokjes voor Nederland mogelijk is.

Estland is, samen met Canada en de Verenigde Staten, grootleverancier van biomassa aan Nederlandse energiecentrales. Zo’n 30 procent van de productie van het Estse bedrijf Granuul Invest, Europa’s grootste pelletproducent van Europa, verdwijnt nu al in Nederlandse energiecentrales als bijstook of als hoofdbron van energie. Het vorig jaar gesloten Klimaatakkoord voorziet in een sterke groei van biomassa, om Nederland van gas en kolen af te helpen. De stook van biomassa geldt als energieneutraal en wordt daarom met miljarden euro’s subsidie ondersteund.

Tijdelijke business

Maar hout uit de bossen van Estland zal in de toekomst meer opleveren als grondstof voor plastic, lijm, nylon, of voedsel, is de verwachting. “Dat zijn producten met meer toegevoegde waarde dan pellets. Wij beschouwen de pellets daarom als een tijdelijke business”, stelt Ulvar Kaubi, marketingdirecteur bij de Estse staatsbossen. “Voor die nieuwe producten is hetzelfde soort hout nodig, maar het levert vijf, zes of zelfs zeven keer zoveel op.”

Zodra de technologie deze omschakeling mogelijk maakt is de pelletproductie minder aantrekkelijk, voorspelt Kaubi. Het Estse Granuul Invest heeft, getuige zijn duurzaamheidsverslag, als belangrijkste ambitie om ‘een betrouwbare leverancier van halffabrikaten’ te worden op de markt voor biochemie.

De nieuwe technologie zal in eerste instantie berkensnippers gebruiken. “Als het mogelijk wordt ook elzenhout te gebruiken, dan zullen we mogelijk dezelfde grondstoffen gaan gebruiken als de pelletindustrie”, bevestigt eigenaar-directeur Raul Kirjanen van Graanul. “Maar dat zal pas na 2025 zijn.”

Eigen energiebronnen

De stook van biomassa is op papier ‘groen’, maar ondervindt steeds meer weerstand. De massale kap van bomen in de VS en Canada roept veel protest op. Ook in Estland is er weerstand tegen de kap. “Nederland moet bouwen op zijn eigen energiebronnen. Jullie hebben wind en zon”, meent Siim Kuresoo van de Estse milieubeweging Elf.

De verbranding van pellets als energiebron is ook om andere redenen omstreden. De bouw van biomassacentrales roept steeds vaker lokaal protest op. Biomassacentrales stoten meer stikstof, fijnstof en koolstof uit dan een kolencentrale, bleek eerder dit jaar uit een onderzoek in opdracht van het kabinet. Om diezelfde reden schafte minister Wiebes dit jaar de subsidie op pelletkachels voor particulieren af.

Lees ook:
Wat blijft er over van het bos in Estland

Estland bestaat voor meer dan de helft uit bos. Dat blijft zo, ondanks de grootschalige export naar Nederland. Maar wat voor soort bos wordt dat?

Biomassa blijkt schadelijker dan gas en kolen

Biomassacentralesstoten meer stikstof, fijnstof en koolstof uit dan een kolencentrale, berekent adviesbureau DNV GL. Het stoken van hout geldt als groene energieoplossing in het Klimaatakkoord, maar dat is nu onderuitgehaald.

Verzet groeit tegen houtverbranding in biomassacentrales

Biomassa stoken is in opkomst, actiegroepen verzetten zich. Een juridische strijd met Vattenfall is al zeker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden