ESTLAND De Estse premier Edgar Savisaar is ...

ESTLAND De Estse premier Edgar Savisaar is gisteren afgetreden nadat hij in het parlement onvoldoende had weten te krijgen voor zijn plannen om de economische crisis in de republiek te lijf te gaan. De premier heeft nu Arnold Ruutel, de huidige parlementsvoorzitter en tevens president van Estland, voorgedragen als nieuwe regeringsleider. "Er is op dit moment behoefte aan een nieuw team" , zo stelde de 41-jarige Savisaar. Hij voegde er echter aan toe dat zijn opstappen geen definitief vertrek uit de politiek inhoudt. "De leden van de huidige regering blijven in de toekomst zeker een actieve rol spelen in de politiek."

CONGO

Het interim-parlement van Congo heeft gisteren in een stormachtige vergadering bepaald dat in juni de eerste vrije verkiezingen sinds de onafhankelijkheid in het Centraalafrikaanse land gehouden zullen worden. De Hoge Raad van de Republiek, kwam bijeen hoewel opstandige militairen sinds vijf dagen het radio-en televisiestation bezet houden in een verkapte coup-poging. De militairen eisten in eerste instantie het aftreden van minister van defensie Michel Gangouo, maar breidden dat later uit tot de hele regering. Premier Andre Milongo heeft aangekondigd dat hij binnenkort zijn kabinet zal wijzigen om het leger tevreden te stellen.

DEENS REFERENDUM

De Deense regering houdt op 2 juni een referendum over de Europese Unie op politiek, economisch en monetair gebied. De Deense regering zal medio februari het Verdrag van Maastricht ondertekenen en het dan ter ratificering voorleggen aan het parlement.

BOETE MUEZZIN

Een rechtbank in Jeruzalem heeft gisteren een muezzin (een islamitische geestelijke die vanaf een moskee oproept tot gebed) veroordeeld tot een boete van omgerekend ongeveer 200 gulden, omdat hij zijn gebedsoproepen te luid zou hebben gedaan. De ongewone uitspraak werd gedaan na klachten van orthodoxe joden die in de buurt van de sjeik Jarrah-moskee in het overwegend Arabische Oost-Jeruzalem wonen. Oost-Jeruzalem werd tijdens de oorlog van 1967 door Israel bezet en kort daarop geannexeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden