Esther Scheldwacht 'Mezelf serieus nemen als schrijver'

"Jaren geleden, op een moment in mijn carrière dat spelen mij niet genoeg meer bevredigde en ik me afvroeg of ik iets anders moest gaan doen, droomde ik dat ik zei: wie zit er nou op mij te wachten? Een collega-acteur antwoordde toen: de hele wereld zit op Esther Scheldwacht te wachten, de wereld weet het alleen nog niet! Ik vond dat heel grappig, maar die droom heeft me ook geholpen. Ik realiseerde me: zo kun je er ook over denken!

Ook onlangs droomde ik iets wat mij enig zelfvertrouwen gaf: dat ik een nieuw project wilde indienen en schreef: 'intuïtie en naïviteit zijn mijn beste vrienden tijdens het maakproces'. Een plan indienen vind ik altijd eng. In mijn droom dacht ik: als ik niet op een naïeve manier dingen maak, er te veel aan ophang, werkt dat verlammend. Dat klopt: ik moet gewoon beginnen, anders gebeurt er niets.

Het komt vaker voor dat ik letterlijk zinnen en raadgevingen droom. Ze kunnen mij echt tot steun zijn of een bepaald inzicht verlenen. Soms inspireren ze me tot schrijven. In 'De Sunshine Show', mijn eerste theatermonoloog over een thaibokser die brieven schrijft aan zijn kind dat hij nooit heeft gezien en van wie hij alleen een babyfoto heeft, staan stukjes tekst die ik woordelijk heb gedroomd.

Schrijven is een heel andere beleving dan toneelspelen, het gaat minder onder je huid zitten. Toneelspelen doet een appèl aan je binnenwereld. Soms voelt dat als een aanslag op je geestelijk welzijn. Ik zoek dat zelf op, ik werk graag met regisseurs die veel van je vragen, maar je kunt er wel emotioneel door opbranden.

Vroeger wilde ik altijd alleen maar in het theater zijn. In mijn puberteit, toen ik voor het eerst naar dansvoorstellingen ging, droomde ik choreografieën en Het Nederlands Danstheater voerde ze uit. Daar werd ik heel gelukkig uit wakker. Zelf danste ik niet, toneelspelen was mijn hele leven. Gaandeweg ontdekte ik dat ik regisseren en schrijven ook leuk vind. Schrijven heb ik altijd tussen het spelen door gedaan, maar ik hoop dat ik het kan omdraaien en de nadruk meer op het schrijven dan op het spelen komt te liggen.

Ik probeer nu mijn derde solo te schrijven, maar ik zou wel eens een stuk voor een groot gezelschap willen maken. Of eindelijk beginnen aan een jeugdboek, dat is al lang een wens. Mijn toekomstdroom is dat ik mezelf serieus neem als schrijver. Dat heb ik nooit gedurfd. Er is altijd een stemmetje dat zegt: je kunt het wel leuk vertellen maar je bent niet echt een schrijver. Toch zou ik dat het allerliefst zijn, omdat het een groot vrijheidsgevoel geeft: er is nog geen tekst, alles ligt nog open. Dat heb ik met 'De Sunshine Show' voor het eerst ervaren."

Esther Scheldwacht (1968) is actrice en toneelschrijfster. Ze speelt op dit moment haar solo 'De Sunshine Show', reprisetournee t/m 18 december. www.estherscheldwacht.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden