Estafetteactie bij klantenservice KPN

(Novum/Betten) - Werknemers van KPN Contact zijn donderdag in Groningen begonnen met een estafetteactie voor een betere cao. De actie van de klantenservicemedewerkers volgt op het ultimatum dat de bonden Abvakabo FNV, Bond van Telecompersoneel en CNV Publieke Zaak hadden gesteld aan het telecombedrijf. Dit ultimatum verstreek vorige week woensdag. Onder de cao vallen de 3300 vaste werknemers van KPN Contact en callcentrumbedrijf SNT.

Als nieuwe gesprekken uitblijven, zullen uiteindelijk zwaardere acties volgen, meldt Abvakabo. De bonden sluiten niet uit dat consumenten hinder gaan ondervinden van de acties bij de contactcenters.

De belangrijkste eisen voor de cao vormen een structurele jaarlijkse salarisverhoging van drie procent en het afzien van de invoering van een nieuw systeem van prestatiebeloning. KPN biedt tot nu toe een structurele loonsverhoging van twee procent voor twee jaar, met later een variabele verhoging van tweeënhalf tot vier procent.

De werknemers tonen volgens Abvakabo FNV dat zij zich 'niet langer de kaas van het brood laten eten' en lunchen daarom op de stoep van de werkgever. Met een estafetteactie door het hele land, steeds tussen 12.00 en 13.00 uur, willen ze aandacht vragen voor 'het onrechtvaardige loonbod' dat ze hebben gekregen, zo meldt de bond.

Woordvoerder Bram Oudshoorn van KPN, die zich in Groningen tussen de actievoerders bevindt, laat donderdag weten: "Het gaat om acties tijdens de lunchpauze, dus de werkzaamheden worden niet verstoord. Er wordt wat op fluitjes geblazen, er is een toespraakje gehouden door Abvakabo, mensen krijgen een gratis lunch, dus het is een heel vriendelijke actie."

Volgens Oudshoorn is het loonconflict ontstaan naar aanleiding van een rapport dat de concurrentiepositie van KPN Contact ten opzichte van andere callcentra bespreekt. "Hieruit bleek dat de kosten van KPN Contact hoger zijn dan die van vergelijkbare producten. Veel van die kosten betreffen het personeel en om onze concurrentiepositie te behouden, vinden we eigenlijk dat de personeelskosten niet verder omhoog moeten."

De bonden zijn het hier niet mee eens. Oudshoorn weet niet of er binnenkort nieuwe gesprekken plaats zullen vinden. "Dat wordt afwachten. Wij hebben gezegd: kijk nog eens goed naar het tegenbod."

In totaal staan er vijf van dergelijke lunchbijeenkomsten gepland. Groningen beet donderdag het spits af, daarna volgen nog lunchacties in Eindhoven, Enschede, Rotterdam en Zwijndrecht. De laatste van de acties vindt plaats op 5 juli.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden