Esso maakt reuzensprong als meest duurzaam oliebedrijf

REDACTIE GROEN

Esso en Salland zijn de meest duurzame oliebedrijven van Nederland. Tenminste als het gaat om het gebruik van biobrandstoffen. De positie van Esso, onderdeel van de Amerikaanse multinational Exxon/Mobil, is opvallend. Tot vorig jaar stond Esso nog in de onderste regionen van de ranglijst. Ook Kuwait Oil, vorig jaar nog hekkesluiter, heeft zijn leven flink verbeterd.

Zo blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door CE Delft in opdracht van de milieuorganisaties Greenpeace, Natuur & Milieu, ActionAid, IUCN en Milieudefensie. De reden van Esso's reuzensprong is het afzien van koolzaad als grondstof van biodiesel. In plaats daarvan worden afval, algen en duurzaam geproduceerd hout gebruikt om diesel te maken. Bedrijven die dat niet of amper doen, zoals Total, Den Hartog en Gulf, bungelen dan ook onderaan de ranglijst.

De milieuclubs laten de lijst maken - nu voor de derde maal - omdat Nederland zijn oliemaatschappijen verplicht steeds meer biobrandstof bij de benzine en diesel te mengen. In 2013 lag deze verplichting op 5 procent. Dat moet gaan oplopen tot 10 procent in 2020.

Als de bijgemengde biobrandstof uit voedselgewassen wordt gewonnen is de milieuwinst klein, omdat de CO2-uitstoot nauwelijks vermindert. Bij biodiesel uit afval, zoals gebruikt frituurvet, is de milieuwinst een factor tien groter.

De milieuorganisaties dringen er daarom bij de overheid op aan om biobrandstoffen gemaakt van voedselgewassen fasegewijs uit te bannen. Maar ook met biodiesel uit afval dreigen problemen. De beschikbaarheid van afval, algen en duurzaam hout in Nederland is beperkt. Daarom wordt er veel - bij voorbeeld gebruikte spijsoliën - geïmporteerd uit andere delen van de wereld. Esso doet dat in behoorlijke mate.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden