Essent treft schikking in zaak-Amercentrale

(Novum) - In de strafzaak naar het fatale ongeluk in de Amercentrale is een schikking getroffen met energiebedrijf Essent. Met het betalen van vijftigduizend euro kan de zaak worden afgedaan, laat het Openbaar Ministerie maandag weten. Vijf mensen vonden ruim vier jaar geleden de dood toen een steiger instortte in de elektriciteitscentrale van Essent in Geertruidenberg.

Het OM verweet Essent dood door schuld en het toebrengen van ernstig letsel. Het energiebedrijf zou meer werk van de 'controlerende en toezichthoudende verantwoordelijkheid' hebben moeten maken. Essent stelt dat de zorgplichten naar behoren zijn nageleefd, maar dat het voor alle betrokkenen goed is dat de zaak op deze manier kan worden afgesloten.

In februari werd het energiebedrijf de schikking aangeboden. Bij de hoogte van het bedrag is volgens het OM rekening gehouden met de financiële schade die Essent heeft geleden doordat een ketel na het ongeluk langdurig buiten gebruik was.

In de Amercentrale stortte in september 2003 een 75 meter hoge steiger in tijdens werkzaamheden. Acht werklieden waren op dat moment een stoomketel aan het gritstralen. Toen de steiger instortte vielen zij in de ketel. Vijf van hen overleefden de val niet, de drie anderen raakten zwaargewond.

De 35-jarige Belgische ontwerper van de steiger werd vorig jaar veroordeeld tot een jaar cel vanwege dood door schuld. Die zaak loopt nog in hoger beroep. Het Belgische bedrijf Albuko, de werkgever van de ontwerper, werd veroordeeld tot een boete van 450 duizend euro. Hertel en CM Energy Services, twee Nederlandse bedrijven die betrokken waren bij de bouw, kregen achtereenvolgens boetes van driehonderdduizend en honderdduizend euro opgelegd.

In juni besloot het gerechtshof in Den Bosch nog dat de oorzaak van het ongeluk nader moest worden onderzocht. De precieze oorzaak van het instorten van de steiger is onduidelijk, zo stelde het hof tijdens het hoger beroep van de ontwerper. De twee partijen die het ongeval onderzochten, het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO en de Belgische bouwingenieur Willems, spraken elkaar volgens de rechter tegen en beschuldigden elkaar van ondeskundigheid. Een derde partij doet daarom nu een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden