Essent krijgt schikking voor ongeluk Amercentrale

(Novum) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft energiemaatschappij Essent een schikking aangeboden in verband met het dodelijke ongeluk bij de Amercentrale in 2003. Dat heeft een woordvoerder van het OM in Breda dinsdag gezegd. Het OM verwijt Essent dood door schuld en het toebrengen van ernstig letsel. Bij het ongeluk kwamen vijf mensen om het leven en drie anderen raakten zwaargewond toen een steiger instortte.

De 65 meter hoge steiger stortte in september 2003 in tijdens werkzaamheden aan een stoomketel van de elektriciteitscentrale in het Noord-Brabantse Geertruidenberg. Als Essent akkoord gaat met de schikking, wordt afgezien van verdere strafvervolging. De partijen zijn volgens de woordvoerder van het OM al geruime tijd met elkaar in overleg. De hoogte van het bedrag van de schikking wordt bekendgemaakt als het OM en Essent akkoord zijn.

De rechtbank in Breda legde twee Nederlandse bedrijven, Hertel en CM Energy Services, eerder boetes op van driehonderdduizend en honderdduizend euro wegens schuld aan het ongeluk. Ook de hoofdaannemer werd beboet. De door de rechtbank opgelegde straffen werden vrijdag definitief toen de drie het hoger beroep tegen de vonnissen introkken.

Het hof in Den Bosch begint op 22 februari wel de behandeling van het hoger beroep dat door de ontwerper van de ingestorte steiger werd ingesteld. Hij werd veroordeeld tot een jaar celstraf. Zijn werkgever kreeg een boete van 450 duizend euro. Beiden zijn veroordeeld voor dood en zwaar lichamelijk letsel door schuld.

In een regiezitting gaf de verdediging van de ontwerper dinsdag aan twee getuigen en een deskundige te willen horen. De getuigen waren collega's van de ontwerper ten tijde van het ongeluk. Volgens de verdediging kunnen de twee, van wie één de directeur is van het bedrijf waar de ontwerper werkte, duidelijkheid geven over zijn rol. De deskundige werd eerder al gehoord door de rechtbank en kan een toelichting geven op de technische kant van de zaak.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden