Esonstad is pure nostalgie, maar dan wel met sauna

Vakantiepark Esonstad doet denken aan tijden van weleer. Aan de balie zijn mens-erger-je-niet en ganzenbord te leen. Maar dat bezienswaardigheden in de buurt op zondag en in de winter dicht zijn, is niet de bedoeling.

Jan ten Hoor tikt tegen een regenpijp. Echt zink. Sommigen mogen de huisjes in Esonstad kitsch vinden, dan toch zeker hoogwaardige kitsch. Met handgemaakte goten, echt metselwerk en echte dakpannen.

Ten Hoor, parkmanager, noemt Esonstad „het meest originele park in Europa”. Dat zou best kunnen kloppen. Juni vorig jaar ging het vakantiecomplex open, in Oostmahorn bij Anjum, Noord-Oost Friesland, aan het Lauwersmeer.

Nostalgie troef in het nagebouwde vestingstadje. Een plein met echte klinkers. En de supermarkt mag dan van Attent zijn, op de gevel staat in krulletters alleen het Friese woord ’Supermerk’. De bakkerij zit voor in de winkel, om klanten te paaien met de geur van verse broodjes.

Vandaag, Goede Vrijdag, is het wisseldag. De Paasgasten betrekken hun schilderachtige verblijven. Wisseldag is de enige dag dat er auto’s in de smalle straatjes mogen.

Een groep Duitsers laat de aanhangers vol fietsen voor wat het is en staat een pilsje te drinken in de zon. Bij meer mensen kan het uitpakken wachten, vanwege het lekkere weer. Twee gasten spelen badminton. Een jongetje met een schepnet ligt geknield bij het haventje. De havenmeester bedient de sluis om zeilbootjes door te laten.

De Wageningse Gisela Boers sleept tuinstoelen en koffiekopjes naar buiten. Gisela, van oorsprong Duits, en Albert Boers logen hier met Gisela’s zussen Ulla en Walburga en hun mannen. Mevrouw Boers heeft zelf zes placemats meegenomen. „Anders rammelen de kopjes en de bordjes zo.”

Omdat twee van de zussen hun veertigjarig huwelijk vieren zitten er ook een opblaasbare vier en een nul in de bagage. Maar eigenlijk is de woning van alles voorzien, laat Gisela Boers zien. Haar man heeft een ’de luxe’ besteld, er is een afwasmachine, een zonnebank en zelfs een sauna. „Geen idee hoe die werkt.”

Een straatje verder slingert Bernard Schermers een stapel tijdschriften op tafel. Voor ’s avonds, zegt echtgenote Petra. Met een bevriend stel en in totaal zeven kinderen viert het gezin uit Barneveld vakantie. Wat ze gaan doen? In elk geval een dag naar Schiermonnikoog. Een voor de hand liggend uitstapje, sinds Esonstad onlangs een eigen veerboot naar Schiermonnikoog in gebruik nam.

In 1969 raakte Oostmahorn de veerboot naar Schier kwijt aan Lauwersoog. Manager Ten Hoor is opgetogen dat er nu weer een vaarverbinding is. Het bezighouden van bezoekers is in Esonstad permanent aandachtspunt. Vooral bij slecht weer steekt het imago van de streek – leeg en winderig – de kop op.

In het infocentrum zijn spelletjes te huur voor als het regent. En er liggen stapels folders van wat er in een straal van vijftig tot zestig kilometer te beleven is. Maar neem openluchtmuseum ’t Fiskershúske in Moddergat, het visserijmuseum in Zoutkamp, museum het Admiraliteitshuis in Dokkum of Insektenwereld in Leens. Allemaal of zondags of heel de winter dicht. Dat moet veranderen. Ten Hoor: „We moeten de omgeving nog opvoeden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden