Esmé Kamphuis wil nergens spijt van hebben

Bobsleester zet alles opzij voor de Spelen in Sotsji, want er is kans op een medaille

MATTHIJS KEUNING

WINTERBERG - Het hele weekend hangt een grauwe sluier van mist en regen over de groene heuvels van Hochsauerland, even ten oosten van Dortmund. Wintersportplaats Winterberg is grijs in plaats van wit, uitzonderlijk in januari. Zelfs sneeuwkanonnen kunnen niet op tegen de zachte winter. Er is één piste waar vooral Nederlandse skiërs elkaar verdringen op een klein stukje opgespoten sneeuw, alle andere hellingen zijn gesloten.

De wintersporters die hun kerstvakantie niet wilden annuleren, slenteren dus maar wat rond in het dorp, van de bescheiden kerstmarkt naar de paar winkelstraten en dan maar weer naar de Bierkeller. Anderen laten de kinderen uitrazen op de rodelbaan. Sommigen lopen nog even verder omhoog, naar de bobsleebaan die als een futuristische slang over een helling is gedrapeerd.

Hier belanden de ontheemde toeristen voor een tientje entree in de wereld van het internationale bobsleeën. Waar de wedstrijden in Noord-Amerika nauwelijks publiek trekken, is Winterberg doorgaans de best bezochte wereldbekerwedstrijd. Zeker de viermansbob trekt ook dit weekend een man of duizend naar de baan. Enkele fans of familieleden hebben vlaggen mee, de meeste mensen kijken wat om zich heen of tonen meer belangstelling voor de kraampjes met bier en braadworst die langs de baan staan opgesteld, dan voor de kleurige kisten die om de minuut langsrazen.

Zondagochtend is het nog maar nauwelijks licht geworden in Winterberg als de eerste vrouwelijke tweemansbob naar beneden zoeft. Waar de Nederlandse mannen de honderden landgenoten langs de baan teleurstelden op de 'thuisbaan' van Oranje (zie kader), presteert Esmé Kamphuis met remmer Judith Vis redelijk met een zevende plaats, een evenaring van haar beste wereldbekeruitslag dit seizoen. Toch is ze allerminst tevreden.

"We kwamen voor top zes en hadden eigenlijk nog wel meer verwacht, zeker omdat we een goede trainingsweek hadden, waarin we de tweede tijd neerzetten", zegt Kamphuis direct na de race. "Maar de runs waren vandaag niet goed. Ik ben al een paar dagen ziek en ook vanochtend kwam het ontbijt er direct uit. Daardoor mis je kracht en energie. Op een gemakkelijke baan als Winterberg zijn kleine foutjes fataal."

Kamphuis, al geplaatst voor de Spelen, zakt door het resultaat naar de elfde plaats in het klassement. Na een vijftiende plaats in Calgary ('een shockerend resultaat') werd ze zevende, achtste en negende. Niet genoeg om te voldoen aan de eigen doelstelling: consequent top zes, met uitschieters naar het podium. "Als je voor een medaille wilt gaan in Sotsji, moet je in de wereldbeker consequent in de top eindigen. Dan hoef je op de Spelen niets uitzonderlijks te doen om een medaille te winnen."

Kamphuis koos onlangs na talloze tests Judith Vis uit als remmer, met Melissa Boekelman als reserve. Sanne Dekker moest daardoor naar huis. "Dat is een heel dubbel gevoel. Aan de ene kant wil je de beste mensen, aan de andere kant moet je afscheid nemen van iemand met wie je heel goed hebt samengewerkt."

Toch is het selecteren van de remmers op basis van prestaties noodzakelijk. "In het verleden waren er wel eens piloten die niet de snelste remmers meenamen en meer op gevoel kozen. Daardoor zijn de prestaties niet optimaal. Ook verdient iedereen een competitieve kans. Dat is het eerlijkst."

Alles is gericht op de Winterspelen in Sotsji. Kamphuis (30) zegde haar baan als gynaecoloog in het Amsterdamse Sint Lucas Andreas Ziekenhuis op om zich te focussen op de Spelen. "Dat was heel moeilijk. Mijn werk is mijn tweede passie. Maar ik zal er mijn hele leven spijt van hebben als ik op de Spelen vierde word omdat ik niet 100 procent op de sport heb gefocust. De kans op een medaille is er, dan wil ik er alles aan doen om die te grijpen."

Bij team-Van Calker gaat alles mis
In de viermansbobslee reed Edwin van Calker dit weekend zijn slechtste races van het seizoen. Met Yannick Greiner in plaats van de licht geblesseerde Sybren Jansma op derde positie werd Van Calker zaterdag in de eerste race slechts zeventiende. Gisteren eindigde hij na een stuurfout in de tweede run zelfs als twintigste. In het klassement zakte Van Calker van de negende naar de dertiende plaats. Het team experimenteerde zaterdag met dunnere ijzers, die iets gevoeliger zijn, maar verving deze gisteren weer voor de oude exemplaren. In de voorgaande drie wereldbekerwedstrijden was Van Calker twee keer tiende en een keer achtste geworden.

"Het lijkt wel of alles misgaat", zei een gefrustreerde remmer Bror van der Zijde. "Het moet nu echt gebeuren, want we hebben nog maar een maand tot de Spelen. We moeten eindelijk eens een keer gaan trainen met het team dat het in Sotsji moet doen, want nu gingen we alweer in een andere samenstelling naar beneden."

Vandaag moet duidelijk worden hoe ernstig de liesblessure van Jansma is. De viermansbob rijdt nog drie wereldbekerwedstrijden voordat op de slotdag van de Spelen de viermanswedstrijd wordt verreden.

Beide viermansraces in Winterberg werden gewonnen door de Duitser Maximilian Arndt, die nu ook bovenaan staat in het klassement. De Amerikaan Steven Holcolmb, winnaar van alle wereldbekerraces in de twee- en viermansbob tot dusver, ging over de kop in de eerste race en verspeelde daarmee ook de koppositie in het klassement. Bij de tweede race gisteren kwam hij niet verder dan de zevende plaats.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden