Erwin Koeman en de dramatische dans om de gifbeker

ROTTERDAM (ANP) - Zonder zijn koningskoppel Kuijt/Kalou wist trainer Erwin Koeman dat hij vorig jaar augustus aan een zwaar seizoen met Feyenoord begon. Maar dat de sportieve, bestuurlijke en financiële situatie in De Kuip uit de hand zou lopen, kwam voor de trainer als een pijnlijke verrassing.

,,Het is nog geen dag rustig geweest'', merkte de vertrokken trainer onlangs op. Je kunt het zo gek niet bedenken of Erwin Koeman heeft het bij Feyenoord in het afgelopen seizoen meegemaakt. Het begon allemaal in Groningen waar de ontmantelde Rotterdamse ploeg een dramatische openingswedstrijd speelde en kansloos verloor: 3-0.

,,Iedereen weet nu meteen dat we geen kampioenskandidaat meer zijn'', sprak Koeman een tikje cynisch. Zijn zwartgallige humor zou in de loop van het seizoen alleen maar toenemen.

Afdankertjes

Koeman moest zich na het tijdperk van de alom gevreesde K2 tevreden stellen met 'afdankertjes' als Stein Huysegems (AZ), Theo Lucius (PSV) en Joonas Kolkka (ADO Den Haag). Met teruggehaalde huurlingen als Benjamin de Ceulaer (RKC Waalwijk) en Timothy Derijck (NAC Breda). En met latere 'aanwinsten' als Philippe Leonard (een grote misgreep), Dwight Tiendalli (ex-FC Utrecht), Danny Buijs (ex-FC Groningen) en Angelos Charisteas (ex-Ajax).

De laatste was een paniekaankoop, vlak voor het verstrijken van de transfertermijn eind augustus, en leidde tot het eerste grote oproer onder de aanhang. Er zou nog veel commotie in en rond De Kuip volgen.

Lucius

Van alle nieuwelingen voldeed Lucius het best. De karaktervolle Brabander werd bij zijn competitiedebuut in Groningen meteen tot aanvoerder van Feyenoord gebombardeerd, als opvolger van de mateloos populaire Kuijt. Het was een puur zwaktebod van Koeman, die binnen zijn bonte selectie geen enkele andere kandidaat meer over had die het roodwitte motto 'Geen woorden maar daden' goed kon uitdragen.

Met het onvermijdelijke vertrek van Kuijt verloor Feyenoord zijn boegbeeld en verloor Koeman zijn verlengstuk in het veld. De Katwijker was zowel binnen als buiten het veld de bindende factor en hield bovendien met al zijn doelpunten de Rotterdamse volksclub de voorgaande seizoenen overeind.

Kuijt

,,De aanwezigheid van Kuijt heeft de problemen bij Feyenoord lang verdoezeld'', gaf technisch manager Peter Bosz een half jaartje geleden ronduit toe. Na de mislukte ouverture in Groningen en het gekrakeel rond Charisteas volgden alle incidenten, rellen en decepties elkaar in hoog tempo op.

Door de verkoop van Kuijt en Kalou kon Feyenoord een dreigend faillissement afwenden, zo bleek al in augustus 2006, maar onder druk van de machtige aanhang moest preses Jorien van den Herik in december toch wijken. Op dat moment was Feyenoord nog niet eens bekomen van de gitzwarte Nacht van Nancy waarin Nederlandse hooligans in het Franse stadion en in de binnenstad flink huis hielden.

Nancy rellen

De nasleep van de rellen in Nancy kostte ook Koeman veel energie. Na strafzaken bij de tuchtcommissie en de beroepscommissie van de UEFA velde het Sporttribunaal in Lausanne begin dit jaar het laatste oordeel: Feyenoord werd uit het UEFA-bekertoernooi gegooid. Daarna kwam het in sportief opzicht nooit meer goed met het zwalkende Feyenoord.

Met zijn no-nonsens aanpak, zijn gedreven houding en zijn veelal realistische uitspraken kon Koeman lang op krediet rekenen bij de Rotterdamse aanhang waarmee hij de discussie ook zeker niet uit de weg ging. Slechts sporadisch klonk er een negatief spreekkoor of viel een afkeurende tekst op een spandoek te lezen. Maar zijn situatie werd stilaan onhoudbaar.

Opvolgers

Steeds meer vielen er namen van mogelijke opvolgers (Co Adriaanse, Willem van Hanegem, Mario Been), terwijl Koeman toch nog wel degelijk een contract had tot medio 2009. Misschien ook wel daarom bleef de clubleiding hem altijd vierkant steunen. Tegen beter weten in, maar het bestuur had geen trek en geen geld om hem te ontslaan.

Dus stapte Koeman na een lange lijdensweg uiteindelijk zelf op. Hij wilde niet langer als uithangbord fungeren en alle klappen opvangen. Koeman bleef in twee jaar zonder prijzen bij Feyenoord, alleen de onuitputtelijke gifbeker was voor hem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden