Ervaring en talent samen naar EK

Voor vrouwenbondscoach Chen Zhibin is het doseren van agressie in het tafeltennis een belangrijk aandachtspunt. (FOTO KOEN VAN WEEL, ANP) Beeld
Voor vrouwenbondscoach Chen Zhibin is het doseren van agressie in het tafeltennis een belangrijk aandachtspunt. (FOTO KOEN VAN WEEL, ANP)

In Stuttgart vindt komende week het EK tafeltennis plaats. De Nederlandse deelnemers trainden op Papendal ter voorbereiding op het toernooi.

De sfeer in de trainingshal op Papendal loopt tegen het ontspannen dollen aan. Hoe maakte je een vochtige tafel droog? Door er met je achterwerk overheen te schuiven.

Elf spelers en speelsters, twee coaches, acht tafels, tientallen balletjes. In partijtjes worden technieken uitgeprobeerd. Er wordt specifiek getraind op opslag en return, op laag te retourneren ballen en op de smash. Bondscoach Danny Heister schouwt aandachtig toe en voorziet even later in een moordend tempo het talent Ter Lüün van opgeslagen ballen. Achterin de zaal wordt Chinees gepraat. En steeds hoor je het ’ping-pong ping-pong’ van de ballen.

De spelers vallen globaal in twee leeftijdsgroepen uiteen. Tot de oudere garde behoren Li Jiao (36), Elena Timina (40), Michel de Boer (39), Merijn de Bruin (38) en Trinko Keen (37). De jonkies zijn Linda Creemers (24), Li Jie (25), Carla Nouwen (23), Wai-Lung Chung (20), Casper ter Lüün (19) en Bob de Vries (18). Talent ontmoet hier ervaring.

Vrouwencoach Chen Zhibin is continu in gesprek met Li Jiao en geeft haar aanwijzingen: „Wat ik haar nog kan leren? Veel, heel veel, iedere dag weer. En het is altijd technisch. Ze maakt nog veel fouten.” Dat klinkt bijna bestraffend en lijkt in tegenstelling met Li’s reputatie en resultaten. Chen: „Die fouten zie je niet als ze tegen een Nederlandse speelt, maar op internationaal niveau komen ze aan het licht. In deze sport blijf je leren, hoe oud je ook wordt. Zelfs de Chinese nummer één van de wereld traint en leert nog iedere dag. Als een topspeler een paar weken niet traint, zie je dat hij stilstaat. Er is een blijvende weg naar een hoger perfectionisme’”, aldus Chen, die zelf brons won bij het gemengd dubbel op het WK van 1989 en goud bij het dubbel op de Aziatische Spelen van 1990.

Danny Heister, die de mannen coacht, zegt: „In Europa kunnen oudere spelers heel lang doorgaan zonder dat ze zich door de jeugd bedreigd voelen.” Trinko Keen onderstreept die woorden even later: „Ik train soms weken niet, maar ik kan nog aardig meekomen. Als ik merk dat ik wegzak en me niet meer kan handhaven, ben ik zo weg.” Maar voorlopig is hij er nog en zo lijkt Chens gedreven pleidooi voor training in tegenspraak met de (Nederlandse) realiteit.

Dat wil niet zeggen dat er niet op de jeugd ingezet moet worden. Heister doet dat met zijn smaldeel jeugdigen in de ploeg: „We zijn nu twee jaar bezig. Vier jongens wonen intern op Papendal. Het heeft z’n tijd nodig. Je moet naar het hele proces van vooruitgang kijken.”

Hij hoopt erop dat het geleerde het niveau verhoogt en dat het bereikte peil beklijft, maar hij weet: „Het gaat niet in een kaarsrechte lijn omhoog, maar in pieken en dalen. Daarom ben ik heel nieuwsgierig om op het EK te zien waar de drie jonge jongens die meegaan inmiddels staan.”

Chen, die de vrouwen sinds 1 april onder zijn hoede heeft, benoemt het verschil in mentaliteit tussen sporters in Nederland en China, waar zijn wortels liggen: „Mentaliteit heeft alles met cultuur te maken. Hoe kan het dat Nederland zo goed is met voetbal en China met 1,3 miljard mensen niet? Waarom zijn er geen goede Braziliaanse tafeltennissers. Dat is een culturele en daardoor een mentale kwestie. Bij tafeltennis moet je zowel je agressie afremmen als een te veel aan rust voorkomen. Je moet voortdurend naar een balans zoeken. Chinezen zijn daar goed in, weten de juiste keuzes te maken.”

Hij noemt Li Jiao: „In 2007 werd ze individueel Europees kampioen, vorig jaar met het team. Dat had haar zo uitgeput dat ze het enkelspel liet lopen. Dat was een fout in de juiste keuze maken. We hebben dat nu beter verdeeld, zodat ze zowel bij het dubbel als bij het enkel kan geven wat nodig is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden