’Ervaring doet er wel degelijk toe’

Dat de ene chirurg de andere niet is, zal Hub Wollersheim zondermeer beamen. Wollersheim is internist in het UMC St. Raboud in Nijmegen en verbonden aan IQ Healthcare, het instituut dat onderzoekt hoe de kwaliteit van zorg kan verbeteren.

„Iemand kan heel vaak een ingreep uitvoeren, maar minder presteren, omdat hij stress ervaart of minder behendig is met zijn vingers.”

Toch zou Wollersheim voor complexe ingrepen altijd op zoek gaan naar ziekenhuizen met veel ervaring. „De literatuur levert veel bewijs dat ervaring er wel degelijk toe doet. Dat is vastgesteld voor 20 tot 25 ingewikkelde ingrepen als slokdarmkanker of dikkedarmkanker. Die wil ik niet vergelijken met borstkanker, waarbij je minder diep het lichaam in hoeft. Maar bij een borstkankeroperatie weet je vaak ook niet precies wat je aantreft aan uitzaaiingen. Dan is het belangrijk dat zo’n ziekenhuis over een goed en ervaren team beschikt, dan loopt het net allemaal een stukje beter.”

Concentratie van dit soort specialistische zorg is daarom ook belangrijk, denkt hij, waarmee hij CZ bijvalt. De verzekeraar wil door borstkankerzorg te concentreren, specialisatie afdwingen. „Hoewel je concentratie niet moet overdrijven. Het moet niet leiden tot wachtlijsten in de zorg, lange reistijden en dus extra belasting van de patiënt. Een grote afstand kan ook de relatie tussen huisarts en specialist compliceren.” De huisarts immers, kan met zijn kennis en ervaring belangrijk zijn bij zo’n grote ingreep, denkt Wollersheim. „De verzekeraar heeft een andere rol. Die heeft niet zozeer het individuele belang voor ogen, maar meer het collectieve. En die heeft bovendien een commercieel belang; heel anders dan de huisarts die veel vertrouwen geniet als onafhankelijk deskundige.”

Wollersheim zou altijd de behandelend specialist vragen hoe succesvol hij is: hoe vaak komt borstkanker terug bij patiënten die hij eerder behandelde?

„Amerikaanse kankerinstituten publiceren dat soort recidivecijfers op internet en die zijn daarom prima vergelijkingsmateriaal”, zegt Wollersheim.

Toegegeven, voor hem is het uitzoeken van dat soort gegevens een peuleschilletje. Maar, denkt hij, een huisarts zou zijn patiënt ook van dienst kunnen zijn bij de selectie van een behandelaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden