Ervaren rot (40) moet Macedonië kans geven

De nieuwe premier van Macedonië, Branko Crvenkovski, is pas veertig, maar al gepokt en gemazeld in het politieke bedrijf. Of de ervaring van de leider van de Sociaal-Democratische Alliantie van Macedonië genoeg is om de rust te bewaren in de kleine Balkanrepubliek moet blijken.

Nicole Lucas

De voortekenen zijn niet gunstig: meteen nadat zijn 18 leden tellende regering gisternacht de instemming had gekregen van het parlement, liepen de vertegenwoordigers van de nationalistische VMRO boos weg. Ze zullen pas eind van het jaar weer terugkeren, uit protest tegen de aanwezigheid van 'Albanese terroristen' in de nieuwe regering. Oftewel: de 5 ministers van de Democratische Unie voor Integratie van Ali Ahmeti, vorig jaar nog leider van de Albanese guerrillabeweging UCK.

Crvenkovski kent zijn nieuwe functie reeds door en door. De ex-communist was al eerder regeringsleider: in 1992 werd hij, op 29-jarige leeftijd, minister-president van Macedonië, dat zich kort daarvoor had losgemaakt uit het snel desintegrerende Joegoslavië. De wereld hield destijds zijn hart vast: het nieuwe land werd een toekomst vol conflicten voorspeld. Zo deed Griekenland pogingen om via een economische boycot 'Skopje' te dwingen haar naam af te zweren en haar vlag te strijken. En ook intern waren er de nodige spanningen: de Albanese minderheid moest eigenlijk niets hebben van de onafhankelijkheid, bang als zij was dat dat haar positie zou verslechteren.

Crvenkovski, zelf zoon van een politicus die in het oude Joegoslavië het nodige in de melk te brokkelen had, dwong respect af door de wijze waarop hij Macedonië in rustiger vaarwater wist te brengen. Samen met zijn leermeester, de sluwe president Kiro Gligorov, wist hij extremisten buiten en binnen de grenzen de wind uit de zeilen te nemen. Hoewel het conflict met Athene over de naam niet definitief werd opgelost - nog altijd gaat het land door het leven met de onmogelijke titel Former Yugoslav Republic of Macedonia - zijn de relaties met de buren stabiel.

Na vier jaar oppositievoeren mag Crvenkovski nu zijn tanden stukbijten op de interne verhoudingen, die het laatste jaar een flinke knauw hebben gekregen. De opstand van Albanese guerrilla's in het voorjaar van 2001 heeft ertoe geleid dat Macedonië nog meer dan voorheen is gespleten. Hoewel hij in staat was geweest op eigen kracht een regering te voorkomen, verkoos Crvenkovski een coalitie met de grootste Albanese partij. Daar kwam zware internationale druk aan te pas, maar ook het besef dat zonder vertegenwoordigers van de Albanese minderheid in de regering een heropleving van het conflict hoe dan ook onvermijdelijk is. ,,Ik ben ervan overtuigd dat Macedonië een kans heeft'', aldus de nieuwe premier, ,,ondanks een berg problemen''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden