Erudiet kind van moeder Wageningen keert terug op oude nest

Met Louise Fresco als opvolger van Aalt Dijkhuizen in de rol van voorzitter van de raad van bestuur heeft de Wageningen Universiteit een gerenommeerde persoonlijkheid in huis gehaald. Fresco (1952) heeft als voedselexpert groot intellectueel gezag, zeker ook in het buitenland waar zij lange tijd onderzoeker en bestuurder was.

De in Meppel geboren Fresco laat naast haar expertise in voeding en landbouw ook een grote culturele eruditie zien. Geregeld neemt zij in artikelen en boeken schilderijen als uitgangspunt om de lezer mee te nemen in een mooi betoog over, zeg, brood en de symboliek van dit voedingsmiddel in de loop der tijd. Deze bevlogenheid uitte zich ook in de drie romans die ze naast haar wetenschappelijke werk en krantencolumns heeft geschreven.

Daarmee is niet gezegd dat de benoeming van Fresco een breuk inluidt met het beleid van Dijkhuizen. Integendeel, beiden zijn ware kinderen van moeder Wageningen. Dat wil zeggen dat om de wereld te voeden veel technologie en efficiëntie nodig is. Nog meer intensivering en grootschaligheid is het toekomstscenario voor de landbouw. Deze visie mag door beide 'Wageningers' erg stellig worden gepresenteerd, onomstreden is zij zeker niet.

Toen Dijkhuizen anderhalf jaar geleden in Trouw deze kijk op eten in de toekomst nog eens poneerde kwam hem dat op fundamentele kritiek te staan. Ook door eigen medewerkers, onder wie verscheidene hoogleraren, werd Dijkhuizen verweten dat hij politiek bedreef in plaats van wetenschap.

Fresco is genuanceerder. Zo vinden pleidooien voor meer dierenwelzijn in haar ogen genade en ziet zij ook de gevolgen van de monotone graanvelden voor het landschap, maar uiteindelijk gaat zij toch voor de industriële landbouw. Zeker, voedselzekerheid voor iedereen is haar drijfveer. Echter alles wat haar kijk op vooruitgang belemmert, wordt nogal badinerend weggezet.

In haar laatste boek 'Hamburgers in het paradijs' wordt de populaire moestuinvrouwtjes naïeve romantiek verweten. Ook de stedelijke elite met haar hang naar vergeten groenten en de ophemeling van de boerenkeuken krijgen met het etiket 'culinair snobisme' onder uit de zak. Kennelijk is de opkomst van een tegenbeweging van mensen die voortaan willen weten wat zij in hun mond stoppen en daarmee het heft in eigen hand nemen bedreigend. Niet alleen voor de voedingsindustrie, maar ook voor de wetenschap die daarmee samenwerkt.

Met de benoeming keert Fresco terug op het oude nest. Zij studeerde er tropische landbouw, promoveerde er ook en was daar van 1990 tot 1997 hoogleraar.

Daarna werkte ze in hoge functies voor de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Sinds 2006 is ze hoogleraar duurzame ontwikkeling aan de Universiteit van Amsterdam. Haar commissariaat bij de Rabobank zal zij opgeven, die bij Unilever vervult zij tot voorjaar 2015.

in het nieuws omdat ...

Louise Fresco per 1 juli is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van de Wageningen Universiteit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden