'Erop of eronder' bij topoverleg Minsk

null Beeld EPA
Beeld EPA

Minsk weet vandaag alle ogen op zich gericht, maar het is de vraag of Poetin, Porosjenko, Merkel en Hollande er in slagen tot een bestand te komen over de oorlog in Oekraïne. Volgens een woordvoerder van Merkel is er slechts 'een sprankje hoop' dat er een akkoord uit de bus zal rollen. 'Het is erop of eronder', aldus EU-buitenlandchef Federica Mogherini.

Eén ding is zeker: de partijen staan vanavond in Minsk zware onderhandelingen te wachten. Of ze het eens worden over de drie belangrijkste agendapunten - het sluiten van een directe wapenstilstand, het terugtrekken van zware wapens uit bezet gebied en de instelling van een gedemilitariseerde zone - is dan ook onzeker. Daarnaast rijst de vraag of een akkoord überhaupt zal leiden tot een staakt-het-vuren. De vorige wapenstilstand van Minsk, van september vorig jaar, werd al binnen twee weken geschonden.

Een cruciaal punt in de onderhandelingen is de afbakening en autonomie van het door separatisten bezette gebied. De rebellen hebben de afgelopen maanden flink terrein gewonnen en peinzen er niet over om die winst op te geven. President Porosjenko weigert op zijn beurt meer gebied aan de rebellen af te staan dan bij de vorige wapenstilstand is vastgelegd. De kans bestaat dat het bezette gebied voor altijd is verloren, wat Porosjenko's positie in eigen land steeds verder onder druk zet.

Diplomatieke weg
Hoewel in Amerika de roep om wapenleveranties aan Kiev steeds luider wordt, blijft Merkel hameren op een diplomatieke oplossing. Een voorlopige terreinafbakening lijkt daarbij ook voor het Westen een noodzakelijk kwaad. Merkel wil verder dat de grens tussen Rusland en Oekraïne wordt gesloten, zodat Rusland geen wapens en mankracht meer naar de rebellen kan sturen.

Militaire oefeningen
Ondertussen blijft Poetin volhouden dat de oorlog een puur Oekraïense aangelegenheid is en dringt hij aan op directe besprekingen tussen Kiev en de rebellen. Daarmee schuift de Russische president alle verantwoordelijkheid voor het geweld in zijn buurland af. Het staat vast dat Moskou zich op geen enkele manier van de wijs zal laten brengen door de Westerse druk.

Gisteren meldde het Russische persbureau Itar Tass dat Rusland is begonnen met militaire oefeningen in het Zuiden van Rusland niet ver van de Oekrainse grens en op de Krim. Oekraïense troepen begonnen gisteren een grondoffensief om de eerder verloren havenstad Marioepol terug te veroveren op de separatisten.

Het geweld in Oost-Oekraïne bereikte de afgelopen dagen een nieuw hoogtepunt. Volgens de autoriteiten in Kiev kwamen in de buurt van de stad Debaltsevo vandaag 19 soldaten om het leven en raakten 78 mensen gewond. In de eerste week van februari kwamen meer dan 263 burgers om het leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden