Smog

Ernstige luchtvervuiling in New Delhi, minder auto's de weg op

In de Indiase hoofdstad New Delhi is de lucht ernstig vervuild. Mensen steken de straat over in de met smog bedekte stad.Beeld AFP

In de strijd tegen de extreme luchtvervuiling valt de Indiase hoofdstad New Delhi terug op een roulatiesysteem voor het wegverkeer. 

Maandag mochten alleen auto’s met een kenteken dat eindigt op een even getal de weg op. Dinsdag is het de beurt aan de oneven getallen. De komende weken wordt op die manier steeds gewisseld, in de hoop de smog te verminderen.

Indiase en buitenlandse toeristen dragen maskers tegen de smog in de stad New Delhi.Beeld AP

Volgens de autoriteiten van de stad worden zo honderdduizenden auto’s van de weg geweerd. Degenen die toch met een verkeerd nummerplaat de weg opgaan, riskeren een boete van 4000 roepie, zo’n 50 euro. Getuigen hadden maandag de indruk dat veel mensen zich inderdaad aan de nieuwe regel hielden. De ochtendspits was in ieder geval rustig, voor Indiase begrippen.

Een van de weinige oneven nummerplaten die maandag in de straten van New Delhi te zien was, zat op de auto van Vijay Goel. Goel, een partijgenoot van de Indiase premier Modi tekende hiermee verzet aan tegen de maatregel van het stadsbestuur. Verkeer zou volgens Goel maar 3 procent van de luchtverontreiniging veroorzaken.

Een man met een beschermend gezichtsmasker fietst door het de met smog bedekte Indiase hoofdstad New Delhi.Beeld AFP

De partij van Modi en Goel, de BJP, heeft het in de hoofdstad niet voor het zeggen, net zo min als de grootste oppositiepartij, de Congrespartij. New Delhi wordt bestuurd door de arbeiderspartij AAP.

Dat maakt luchtverontreiniging tot een politieke twistappel. Dat de luchtkwaliteit dramatisch is, staat buiten kijf, maar partijen houden elkaar verantwoordelijk. Het Indiase hooggerechtshof heeft nationale en lokale overheden opgeroepen om samen een eind te maken aan de branden op het platteland rond de hoofdstad. De resten van de vorige oogst worden in deze tijd van het jaar in brand gestoken om de velden weer geschikt te maken voor een nieuw seizoen. En het platteland is niet het domein van de AAP, maar van BJP en Congrespartij. rtr

Lees ook: 

India dreigt de dodelijkste lucht op aarde te krijgen

India is hard op weg China te passeren als land met de meest dodelijke lucht op aarde, blijkt uit nieuw onderzoek. Beide landen zijn samen verantwoordelijk voor de helft alle doden die vroegtijdig vallen door de gevolgen van luchtvervuiling.

Zonder mondkapje kun je in New Delhi de deur niet uit: ‘We worden met rode ogen wakker’

Uitdijende metropolen bieden een groeiend deel van de wereldbevolking onderdak. Hoe houden de mensen het daar leefbaar? Trouw-correspondenten doen wekelijks verslag uit hun eigen megastad. Aletta André over luchtvervuiling in New Delhi. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden