Ernstige klachten over diploma's negen hogescholen

Van onze redactie onderwijs

utrecht – Over negen hogescholen bestaan forse klachten over weggegeven diploma’s en ’genadezesjes’. Dat constateert de inspectie in een tussenrapportage over de kwaliteit van diploma’s in het hoger onderwijs. De inspectie kwam bij nog eens zes hogescholen minder ernstige meldingen op het spoor. Daarmee is hogeschool InHolland niet de enige die klachten ontving over de kwaliteit van afgegeven diploma’s.

Sommige klachten gaan over druk op docenten om toetsen niet te moeilijk te maken of om bepaalde slagingspercentages te halen. Andere gaan over te gemakkelijk weggegeven diploma’s bij alternatieve afstudeertrajecten voor langstudeerders, zoals bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) van InHolland..

De inspectie concludeert dat naast InHolland nog tien hogescholen zulke speciale routes voor langstudeerders kennen. Sinds 2005 zijn 430 diploma’s verstrekt via zo’n traject; 104 daarvan aan studenten MEM.

De inspectie zet een aantal vraagtekens bij deze trajecten. Zo wordt bij slechts één van de elf afstudeerroutes verantwoording afgelegd aan het management of College van Bestuur. Ook zijn de alternatieve oplossingen vaak niet terug te vinden in de studiegids, zodat voor studenten niet duidelijk is dat ze bestaan.

Daarnaast bestaan zorgen over de inhoud. Studenten konden bij enkele trajecten een derde van het totaal verplichte aantal studiepunten behalen. Nogal veel, vindt de inspectie. Bij trajecten gericht op scriptiebegeleiding is de vraag of studenten niet te veel aan het handje zijn genomen, hoewel het de bedoeling is dat ze een scriptie zelfstandig kunnen opzetten.

Naast de routes voor langzame studenten bestaan er ook 19 trajecten die andere groepen studenten aan een diploma moeten helpen. De vraag blijft of bij deze alternatieve trajecten diploma’s ten onrechte zijn verstrekt. De inspectie gaat daar bij 34 hogescholen en universiteiten verder onderzoek naar doen; de uitkomsten worden in april verwacht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden