Ernst Jansen schreef 4000 pillen voor als 'proefbehandeling'

Beeld ANP

Een van de voormalig patiënten van ex-neuroloog Ernst Jansen slikte in 3,5 jaar tijd 4.000 pillen van het zware medicijn Exelon tegen alzheimer als 'proefbehandeling'. Jansen had haar echter niet om toestemming daarvoor gevraagd. 'Ik wist niet of dat nodig was', reageerde Jansen.

Dat bleek dinsdag tijdens het vervolg van de strafzaak tegen de voormalige neuroloog van het Medisch Spectrum Twente. Het medicijn ter bestrijding van alzheimer zorgde aanvankelijk voor ernstige bijwerkingen. Ze bleef het gebruiken omdat Jansen haar zei dat ze anders in een verpleeghuis terecht zou komen.

De destijds 53-jarige vrouw kwam bij Jansen met geheugen- en spraakproblemen. In de loop der jaren ging ze echter niet richting verpleeghuis, maar krabbelde ze op. 'Was dat reden te twijfelen aan uw diagnose?' wilde de rechter van de verdachte weten. Jansen: 'Ik heb altijd getwijfeld.' Desondanks zette hij de behandeling met het medicijn voort. Dat ze met stappen vooruit ging, was inderdaad atypisch, maar een reden daarvoor kon Jansen niet vinden.

Alzheimer
De deskundigen die tijdens de zitting gehoord werden, meenden dat nergens in het medische dossier van de vrouw aanwijzingen zijn voor alzheimer. De vooruitgang bij de patiënt was zeker reden geweest de diagnose bij te stellen.

De vrouw leefde jarenlang met schrikbeeld dat ze geestelijk tot kinderlijk niveau zou aftakelen. 'Verdrietig en afschuwelijk', zei Jansen over haar relaas.

Schaamte
Deskundigen schamen zich voor het werk van de ex-neuroloog. 'Dit is pseudowetenschap over de rug van patiënten. Dokter Jansen is jarenlang systematisch de mist in gegaan met deze categorie kwetsbare patiënten.' Dat zei deskundige Jos Snoek. 'Het waren 'hapsnap-diagnoses' die Jansen stelde.

Ook collega-deskundige Philip Scheltens oordeelde in de rechtszaal ongemeen hard over het werk van de ex-neuroloog van het Medisch Spectrum Twente. 'Je kunt er geen touw aan vastknopen hoe dit tot stand is gekomen. Dit is niet de manier waarop het in welke geheugenpoli dan ook gaat of hoort te gaan.'

Volgens Scheltens heeft de afgelopen dagen in de rechtszaal hem 'met schaamte gevuld' om te horen hoe de praktijk van de verdachte gevoerd werd.

Snoek las zijn harde commentaar voor van papier. 'Het ging hier steevast om experimenten met Exelon', het zware medicijn ter bestrijding van alzheimer, zonder enige bijsturing na het stellen van de diagnose'. Volgens Snoek lag het werk van de ex-neuroloog ver onder de standaard van de beroepsgroep.

'Het zal u niet verbazen dat ik het niet met u eens ben', reageerde Jansen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden