Erkenning voor vergeten held Maduro

George Maduro. Beeld anp
George Maduro.Beeld anp

George Maduro was een oorlogsheld en dat moet nu maar eens bekend worden, vindt Madurodam. Het kleinste stadje van Nederland pakt vandaag groots uit voor de honderdste verjaardag van zijn naamgever. Het wordt gevierd met een monument, een biografie, en de familie van Maduro neemt de hoogste militaire onderscheiding, de Militaire Willems-Orde, in ontvangst.

Charley Hofs

Madurodam grijpt de verjaardag van Maduro ook aan om het levensverhaal van de oorlogsheld te vertellen. Het opent vandaag de nieuwe attractie 'Het verhaal van George'. "Dat verhaal is in de vergetelheid geraakt. En zijn honderdste verjaardag is de uitgelezen kans om het oerverhaal van Madurodam te vertellen", zegt Dorien Korsten, producent evenementen bij het themapark.

Dat verhaal begint op Curaçao, waar de Joodse George Maduro wordt geboren. Het heldenverhaal begint in 1940. George is dan 24 jaar oud en reserveofficier van twee groepen soldaten. Een villa op een strategische plek vlakbij Den Haag wordt bezet door Duitse militairen. George leidt een aanval op het gebouw. Hij steekt de onder mitrailleurvuur liggende brug over, stormt als eerste de villa binnen, en neemt de Duitsers gevangen. Voor deze heldendaad krijgt Maduro in 1946, na zijn overlijden op 28-jarige leeftijd in concentratiekamp Dachau, de Militaire Willems-Orde. Madurodam ontstond toen de ouders van George het startkapitaal schonken voor de bouw van de miniatuurstad. Daarmee werd het gelijk een oorlogsmonument en een herdenkingsplaats.

Meer dan een miniatuurstad
De Militaire Willems-Orde is nooit uitgereikt omdat George al was overleden toen hij de onderscheiding kreeg. De drie neven van Maduro - waarvan de oudste vernoemd is naar zijn oom - nemen de medaille vandaag alsnog in ontvangst. De gedenkpenning blijft de komende jaren in Madurodam hangen als object in de tentoonstelling over de oorlogsheld.

Eén van de genodigden bij de bijeenkomst van vandaag is de 87-jarige Tiel Weltevreede. Als 14-jarig meisje leerde zij George Maduro kennen. Haar ouders gaven hem een onderduikadres bij haar thuis. "Dat was heel erg vreemd want er woonden toen ook twee Duitse officieren bij ons in huis. Hoe dat kon? Geen idee, maar George gaf zelf aan dat er geen betere plek denkbaar was. Hij zat namelijk in het hol van de leeuw", zegt mevrouw Weltevreede.

Madurodam wil met de honderdste verjaardag en 'Het verhaal van George' laten zien dat het meer is dan een miniatuurstad. Het park wil ook bekendstaan als de plek waar verhalen over Nederland op een educatieve manier aan kinderen verteld worden. Korsten: "Niemand weet dat je bij ons de beker van de EK-finale uit '88 kan bekijken. Wij willen de beste verhalen van Nederland vertellen. En vandaag is de proloog van Madurodam aan de beurt: het levensverhaal van George Maduro."

Morgen in Zomertijd een bespreking van Kathleen Brandt-Carey's biografie van Maduro.

null Beeld Foto: Robin Utrecht, HH
Beeld Foto: Robin Utrecht, HH

Madurodam wil groter worden

Het Haagse pretpark Madurodam heeft zich het afgelopen half jaar bezig gehouden met een uitbreidingsplan. Er zijn volgens het park meer overdekte ruimtes nodig zodat kinderen en toeristen op een andere manier dan alleen via de miniatuurstad Nederland leren kennen. Volgens het plan zal er 1,6 hectare omliggend terrein naar het park gaan. Het uitbreidingsplan werd vorige week positief bevonden door de twee verantwoordelijke Haagse wethouders. De Haagse Stadspartij en actiegroep SOS Den Haag vinden dat er nog steeds te veel groen verloren gaat. Na de zomer worden de plannen verder uitgewerkt en eind van het jaar gaan ze naar de gemeenteraad.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden