Erkenning voor doodgeboren kinderen

Het kabinet komt tegemoet aan de wens van ouders met een doodgeboren kindje: ook deze kinderen kunnen in de toekomst worden opgenomen in de Basisregistratie personen (BRP). De ministers Ard van der Steur (VVD, justitie) en Ronald Plasterk (PvdA, binnenlandse zaken) hebben dit gisteren toegezegd.

Dit voorjaar riep een meerderheid van de Tweede Kamer al op om een geboorteakte af te geven voor doodgeboren kinderen en om ze te laten opnemen in de BRP. Een petitie met deze boodschap werd 82.000 keer ondertekend.

Het afgelopen jaar hebben diverse ouders die zelf een doodgeboren kind kregen de druk opgevoerd. Columnist Roos Schlikker schreef in het Parool over 'de kille, juridische waarheid' dat als een kind dood ter wereld komt, het wordt geacht nooit te hebben bestaan. "Eigenlijk geef ik niets om officiële papieren. En toch doet het zeer dat mijn kind niet op een archieflijstje prijkt. En dat ze zo letterlijk is doodgezwegen."

In maart dit jaar liet Jaap Doek, emeritus hoogleraar kinderrecht aan de Universiteit Leiden, weten dat er volgens hem niets is dat de registratie van een doodgeboren kindje in de weg staat. "De schokkende praktijk is nu dat het doodgeboren kind niet bestaat in het geboorteregister, maar alleen in het register van de dood."

Dat verandert nu. De registratie is op vrijwillige basis. Ouders krijgen met terugwerkende kracht de keuze hun doodgeboren kind te laten opnemen in de BRP.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden