Erkenning Palestina is goed/slecht voor Israël

EU weet niet welke beslissing vriendschap met Israël dient

Nu de Palestijnen hebben aangekondigd dat ze over drie weken de Verenigde Naties zullen vragen om officiële erkenning, zoeken de EU-landen naar een passend antwoord. De Poolse minister van buitenlandse zaken Sikorski heeft dit weekeinde gezegd dat EU-landen aan het "Zwitserse model" denken. Sikorski bedoelt daarmee de waarnemersstatus die het Vaticaan nu in de Verenigde Naties heeft, en die Zwitserland tot 2002 had voordat het land als volwaardig VN-lid toetrad. De Palestijnse organisatie PLO heeft ook een waarnemersstatus, maar Palestina zelf niet.

In de Poolse badplaats Sopot probeerden de EU-ministers van buitenlandse zaken afgelopen weekeinde tot een gezamenlijk standpunt te komen. Spreekt de EU met één mond dan is zij een sterkere partner in het Midden-Oostenvredesproces. Dat gaat lastig worden. Nederland, Italië en Tsjechië zijn tegen de oprichting van een Palestijnse staat als Israël daarmee niet instemt. Terwijl de Franse president Sarkozy heeft gezegd "in het belang van Israëls veiligheid" het idee juist toe te juichen. Ook Spanje heeft aangegeven Palestina welgezind te zijn.

Dit terwijl de EU als belangrijkste gelddonor van de Palestijnen en als belangrijke handelspartner voor Israël groot diplomatiek gewicht in de schaal kan leggen. Zelfs over de inhoud van het Palestijnse verzoek - dat nog niet is verstuurd.

"Ik heb de indruk dat de Palestijnen ruim de tijd nemen om uit te vinden welke tekst ze naar de VN zullen sturen en dat zij allerlei partijen daarover raadplegen", zei de Noorse minister van buitenlandse zaken Jonas Gahr Störe in Sopot. Noorwegen is geen lid van de Europese Unie. Maar het land was speciaal vanwege dit onderwerp uitgenodigd. Oslo speelt al jaren een belangrijke rol in het vredesproces en geniet het vertrouwen van zowel Isra-el als de Palestijnen. Terwijl vorige week EU-buitenlandchef CatherineAshton Israël en de bezette Palestijnse gebieden bezocht, was ook Störe in de regio. Dat de twee hun toon afstemmen is geen geheim.

"In het algemeen is mijn advies aan de Palestijnen dat ze geen vijanden moeten maken van vrienden. Ze moeten inzien dat het Palestijnse doel - een tweestaten oplossing - alleen haalbaar is met brede internationale steun", zei Störe in Sopot.

Het ging over bewoordingen, zeiden diplomaten na afloop van de bijeenkomst. Mag Palestina een waarnemers-staat worden of krijgt het een waarnemers-status? Het scheelt maar een paar lettertjes, maar de eerste variant heeft meer gewicht. De ministers, onder leiding van Ashton, kwamen daar nog niet uit. De Luxemburgse minister van buitenlandse zaken Jean Asselborn noemde de waarnemersstatus "een minimum, waarvanuit we verder kunnen werken."

Een opgeknapte pier in Polen, dankzij EU-geld
EU-voorzitter Polen wilde de EU-ministers van buitenlandse zaken op een mooie locatie ontvangen. Het werd de badplaats Sopot. De lange houten pier liet Polen voor de gelegenheid met EU-ontwikkelingsgeld opknappen. Vanuit Sopot konden de Polen de ministers bovendien makkelijk op excursie meenemen naar het nabijgelegen Gdansk. De Polen zijn er trots op dat de burgerrevolutie die in de jaren tachtig in deze havenstad begon, heeft geleid tot de ineenstorting van de communistische dictatuur in vele voormalige Oostbloklanden. In het museum van de vakbond Solidarnosc zijn indringende filmbeelden te zien van legervoertuigen die demonstranten omver rijden. Het lijken beelden uit Syrië of Libië, landen die ook in Sopot op de agenda stonden - maar toen Polen het EU-voorzitterschap voorbereidde, was van de Arabische lente nog geen sprake.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden