Erkenning Israël blokkeert eenheidsregering

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton (AP) Beeld
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton (AP)

Hamas weigert pertinent om het bestaansrecht van Israël te erkennen, waardoor de kans op een eenheidsregering in de Palestijnse gebieden zeer klein geworden is.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, had er vrijdag op aangedrongen, dat de Palestijnse beweging Israël erkent om internationaal als een vertegenwoordiger van Palestijnen te worden erkend. Clinton beklemtoonde in een vraaggesprek met de omroep Voice of America dat Washington nog steeds naar en oplossing van twee staten zoekt, een Palestijnse naast een Israëlische.

Ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas van Fatah riep zaterdag Hamas op om Israël te erkennen. Abbas ziet alleen de mogelijkheid van een eenheidsregering met Hamas als de beweging de Joodse staat erkent. Hamas-functionaris Ayman Taha reageerde direct: „We wijzen alle voorwaarden om een eenheidsregering te vormen af. Hamas zal nooit een eenheidsregering accepteren die Israël erkent.”

De Verenigde Staten, Israël en de Europese Unie weigeren om nog met Hamas te praten, omdat de groepering Israël niet wil erkennen, weigert om te stoppen met geweld en eerder overeengekomen vredesbestanden niet accepteert. Hamas controleert de Gazastrook. Israël erkent geen Palestijnse staat, weigert militaire acties te stoppen en komt oude vredesbestanden ook niet na.

Sinds donderdag onderhandelen delegaties van tientallen Palestijnse groepen, waaronder Fatah en Hamas, in het Egyptische Cairo om uiterlijk op 20 maart het eens te zijn over een eenheidsregering. De uiteenlopende standpunten van Hamas en Fatah staan de verzoeningsgesprekken danig in de weg, al zijn er enkele successen geboekt als een overeenkomst over gevangenenruil.

Abbas wiens Fatah enclaves in de Westelijke Jordaanoever controleert, begon in 2007 aan vredesonderhandelingen met Israël. Dat leverde nauwelijks resultaten op. Na een 22 dagen durend offensief van Israël op de Gazastrook, dat op 18 januari eindigde met 1300 doden aan Palestijnse kant, bracht Egypte het verzoeningsproces opnieuw op gang. Egypte deed in november ook al een oproep de onderhandelingen op te pakken, maar zonder succes.

Hamas en de Israëlische regering beloofden op 18 januari na het offensief een tijdelijk bestand in acht te nemen. De beloftes bleken niet lang houdbaar. Palestijnen hebben sindsdien meer dan honderd projectielen afgeschoten en de Israëliërs hebben verscheidene keren de Gazastrook opnieuw gebombardeerd.

Ook zaterdag waren beide partijen weer actief. Israël voerde een luchtaanval uit op de Gazastrook bij de grens met Egypte. Daardoor viel een dode. De luchtaanval kwam nadat weer projectielen op Israël hadden afgevuurd. Twee raketten kwamen neer vlakbij of in de stad Ashkelon, ongeveer twaalf kilometer van de Gazastrook verwijderd. De Israëlische strijdkrachten meldden dat een raket vlakbij een school in Ashkelon neerkwam, maar dat er geen les werd gegeven wegens het weekeinde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden