Eritrea zwijgt over honger en droogte

Land in Hoorn van Afrika lijdt in stilte

Alem Teke zag haar gewassen verschroeien. De 40-jarige boerin trotseerde een mijnenveld en ontsnapte aan verkrachting door militairen om haar kinderen van hongersnood te redden. Ze vluchtte de grens over naar buurland Ethiopië.

Terwijl de wereld zich richt op hongersnood in Somalië, lijdt een ander land in de Hoorn van Afrika in stilte. Ook Eritrea wordt geteisterd door droogte en voedseltekorten. Terwijl het autocratische regime de noodsituatie ontkent, tonen satellietbeelden dat het land is getroffen door vergelijkbare droogte als in Somalië.

Alem zegt dat de overheid haar oogst van vorig jaar heeft ingenomen, waardoor ze haar vijf kinderen niet langer kon voeden. "Een kwestie van leven en dood", zegt ze. "De overheid knijpt ons boeren uit om soldaten te voeden. Ik kon niet langer wachten. Mijn man is in dienst en ik zag mijn kinderen verhongeren."

De afgelopen tien jaar zijn ruim 50.000 Eritreërs, meestal jonge mannen die de dienstplicht ontlopen of uit het leger deserteren, naar Eritrea's aartsrivaal Ethiopië gevlucht. In 2000 vochten de buurlanden een bloedige oorlog uit waarbij meer dan 80.000 mensen omkwamen. Onder de vluchtelingen bevinden zich veel kinderen die door hun ouders naar Ethiopië zijn gestuurd om te ontkomen aan de dienstplicht - voor zowel mannen als vrouwen.

De internationale gemeenschap heeft het regime van Eritrea - dat al te maken heeft met economische VN-sancties voor het schenden van mensenrechten - opgeroepen openheid te geven over de droogte en met hulporganisaties samen te werken. Eritrea krijgt geen buitenlandse hulp en zegt het ook niet nodig te hebben.

Simon Girmaw, die voor de VN met Eritrese vluchtelingen werkt, zegt dat de toestroom meestal dramatisch afneemt tijdens het regenseizoen, van half juni tot half september, omdat rivieren de weg blokkeren en boeren druk zijn op hun land. Nu zijn de rivieren droog en eenvoudig over te steken.

De nationale voedselvoorraden zijn uitgeput, zegt een vluchteling. Hij wil zijn naam niet noemen uit angst voor wraakacties tegen zijn familie. Eritrea straft vluchtelingen en hun familie streng. De overheid heeft families op een rantsoen gesteld van tien kilo graan dat ze maandelijks van staatsgraanschuren kunnen kopen, zegt hij. Maar volgens vluchtelingen was zelfs dat de afgelopen drie maanden niet verkrijgbaar en zijn de voedselprijzen omhoog geschoten. "Als de regens uitblijven, zal Eritrea honger lijden in oktober, de oogsttijd", zegt de vluchteling.

Een lotgenoot, Gebrehiwot Zere, zegt dat het voedseltekort voor hem de doorslag gaf. De 25-jarige leraar was moe van geldproblemen en het leven in een politiestaat en besloot de zware tocht naar Ethiopië te ondernemen. 's Nachts sloop hij door de wildernis en overdag verstopte hij zich voor soldaten die met scherp schieten op alles wat beweegt. "De Eritreërs die het redden, zijn jong en sterk," zegt Gebrehiwot.

DE VERDIEPING 4

Actieweek voor hongerend Afrika

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden