Erik Kessels 'Als een beeld indruk maakt, onthoud ik het de rest van mijn leven'

Bent u een lezer?
"Nou, dat is vrij beperkt eigenlijk. Ik heb vooral veel kunst- en fotografieboeken, waar natuurlijk ook wel tekst in staat, maar die toch draaien om de beelden. Beeld kun je ook lezen, maar dat gaat op een wat andere manier dan woorden. Mengvormen, boeken die de grenzen tussen woord en beeld verleggen, vind ik vaak het interessantst."

Wat zijn dat voor boeken dan?
"Ik heb bijvoorbeeld net 'Margret. Chronik einer Affäre' gekocht: een soort dagboekje waarin een man heel precies documenteert hoe de verhouding verliep met een vrouw, Margret, van mei 1969 tot december 1970. Er staan foto's in, teksten, bonnetjes van cafés waar ze samen iets dronken. Briefjes waarin hij nauwkeurig beschrijft wanneer ze het met elkaar deden en hoe. Hij heeft dat zelf nooit gepubliceerd, het is allemaal gevonden materiaal, waaruit hun complete geschiedenis is gereconstrueerd. Dat vind ik prachtig."

Wat was het eerste boek dat u las?
"Dat herinner ik me niet goed, maar het had illustraties van Pat Andrea. Dat is weer typisch iets voor mij: ik onthoud de tekst of de titel niet, maar de afbeeldingen wel."

Zijn er boeken die uw kijk op de wereld veranderd hebben?
"In 'Kaddish' vertelt de Franse kunstenaar Christian Boltanski met foto's het verhaal van de Holocaust. In duizenden pagina's. Het zijn geen beelden van die geschiedenis zelf - die kunnen er tussen zitten, maar lang niet allemaal. Hij heeft foto's gebruikt van allerlei gebeurtenissen, oude en recente, overal ter wereld. Hij heeft ze uit hun context gehaald, maar als geheel klopt het: je gelooft die beelden en het verhaal dat ze vertellen. Het is een van de sterkste boeken die ik ken. Iedereen die het ziet, raakt erdoor overmeesterd."

U hebt drie kinderen. Lezen die?
"Niet veel. De oudste twee zijn vrij dyslectisch, dat is nu ook officieel vastgesteld. Bij de jongste is dat nog niet duidelijk, maar die leest ook weinig. Ik denk dat ik zelf ook wel wat dyslectisch was, vroeger. Lezen ging altijd erg moeizaam - en nog steeds."

Zijn het verschillende werelden, die van het lezen en van het kijken?
"Grotendeels wel. Ik kan best jaloers zijn op mensen die veel lezen. Maar ik kan weer dingen zien die anderen niet snel zien. Als een beeld indruk op me maakt, al is het nog zo klein en onbeduidend, dan onthoud ik het de rest van mijn leven."

Erik Kessels (1966) is medeoprichter en creatief directeur van reclamebureau KesselsKramer, verzamelaar van amateurfoto's en kunstenaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden