Erik Dekker viert Olympisch zilver als goud

BARCELONA - In Nederland staat Erik Dekker bekend als een geboren verliezer. Die weinig vleiende kwalificatie 'dankt' de Hoogevener aan het aantal tweede plaatsen dat hij de laatste jaren in eigen land haalde. In de Olympische wegwedstrijd veroverde Dekker zilver en die prestatie vierde hij als een overwinning.

FRED BUDDENBERG

Op het circuit van Sant Sadurni, waar Monique Knol precies een week geleden naar het brons koerste, liet Dekker zien welke mogelijkheden er in zijn 1.81 meter lange lichaam schuil gaan. De 21-jarige renner uit de nationale selectie reed alert en zat steeds in de goede waaier. Toen hij vond dat de kopgroep van elf renners er niet hard genoeg aan trok, forceerde Dekker twee ronden voor het einde zelf de beslissende demarrage. Hij kreeg Fabio Casartelli uit Italie en de Let Dainis Ozols mee. Het drietal fietste voor het leven, wetende dat er aan de finish in ieder geval een medaille klaar lag als hun vlucht zou slagen. Uiteindelijk had Casartelli het beste eindschot, voor Dekker, die als eerste zijn armen los gooide, en Ozols.

In de wetenschap dat hij in de sprint kansloos zou zijn, probeerde Dekker zich tevergeefs te ontdoen van zijn twee medevluchters. "Ik had niet de macht om weg te komen" , zei de moegestreden maar zielsgelukkige Dekker. "Die Italiaan was te sterk, dat zag ik direct. Daardoor wist ik dat de tweede plaats het maximaal haalbare was." Overigens had Dekker geen flauw idee met wie hij nu eigenlijk aan de haal was gegaan. Aan het azuurblauwe tenue van Casartelli kon hij zien dat er een Italiaan bij zat, maar over het hoe en waarom van Ozols wist Dekker niets. De afkorting LAT op diens rug bracht de Nederlander niet in verbinding met Letland.

"Hier heb ik van gedroomd" , jubelde Dekker, wiens ouders en vriendin een dag voor de wedstrijd in Barcelona waren gearriveerd. Ook Rob Compas en Richard Groenendaal, de twee andere Oranje-renners, werden betrokken in de feestvreugde. Met name Compas verzette in de slotfase van de 194 kilometer lange koers veel werk. De nationaal kampioen vormde de storende factor in de groep die jacht maakte op de drie koplopers. Mede door de arbeid van Compas behielden Castarelli, Dekker en Ozols hun voorsprong, die op de meet 35 seconden bedroeg. Groenendaal werd in het eerste peloton zeventiende en de uitgeputte Compas kwam als 72ste binnen op een achterstand van 72 tellen op de winnaar.

Tijdens de twee trainingen die de Olympische selectie van bondscoach Piet Kuys vorige week op het parkoers afwerkten, vond Dekker goed zijn draai op de glooiende wegen rond het wijndorp Sant Sadurni. Tot vijf ronden voor het einde werd er gisteren mat gekoerst, maar toen zich een afscheiding vormde zat Dekker erbij. De samenstelling van de negen man sterke groep was goed. Dekker verkeerde ondermeer in het gezelschap van de Italiaanse wereldkampioen Gualdi, de Deen Michaelsen en de Zweed Magnusson. "Maar er werd niet goed samengewerkt" , aldus Dekker. "De meesten dachten te veel aan zichzelf en fietsten op reserve. Toen Casartelli en die Ozols er bij kwamen werd er pas echt gereden."

Na zijn fantastische prestatie bestreed Dekker dat hij geen winnaar zou zijn. In Nederland klom hij inderdaad vaak op het op een na hoogste podium, maar de tweede plaatsen in Olympia's Ronde (1991), de Ronde van Drenthe en het NK van dit jaar weet hij aan zijn gebrekkige sprintvermogen. Dat hij geen born loser was, bewees hij dit seizoen met negen overwinningen in het buitenland. Met als hoogtepunten twee imponerende ritzeges in de Ronde van Oostenrijk en de eindzege in de zesdaagse etappekoers Vuelta Cyclista Viscaya. Mede door zijn internationale prestaties, die in Nederland nauwelijks de pers haalden, was Dekker al vroeg zeker van een Olympisch startbewijs.

Met zijn optreden in Barcelona zette de goedlachse Drent zijn sollicitatie voor een plaats in een profploeg extra luister bij. Hoewel Dekker beseft dat de spoeling in het professionele wielrennen steeds dunner wordt, hoopt hij het komend seizoen onderdak te vinden bij een prof-formatie. "Ik ben afhankelijk van een aanbieding, maar ik heb hier een aardig visitekaartje afgegeven" , meende Dekker, wiens broer Dick wel als prof rondrijdt in dienst van een Oostenrijkse ploeg. In het gezin Dekker wordt wielrennen gegeten en gedronken. Ook Gerard, Eriks tweede broer, fietst bij de amateurs en vader en moeder zijn bijna ieder weekeinde actief als jurylid.

Piet Kuys kon zijn geluk niet op door het succes van Dekker, die al vier jaar lid is van de nationale selectie en zeker Nederlandse beste amateurrenner is. In de vier jaar won Dekker niet een A-klassieker en riep Kuys veelvuldig dat de Drent zijn mogelijkheden niet voor honderd procent uitbuitte. Dus ging Dekker nog soberder leven, nog harder trainen en nog aanvallender koersen. Gisteren werden al die inspanningen beloond. Tot grote vreugde van de renner zelf, maar ook van bondscoach Kuys.

De vreugde van Kuys had ook een andere achtergrond. De laatste maanden kreeg hij veel kritiek op zijn beleid en werd hij er voortdurend aan herinnerd dat zijn nationale selectie te weinig in de prijzen viel. Tijdens het NK kon Kuys zijn geluk niet op toen drie leden van zijn ploeg (Compas, Dekker en Voskamp) gezamenlijk de hoofdprijzen verdeelden. Na het succes op het Olympische asfalt van Sant Sadurni durfde Kuys te stellen "dat hij het toch niet zo slecht had gedaan."

Met het brons van Knol, Haringa en het zilver van Dekker en Leon van Bon, haalde de wielrenunie twee Olympische medailles meer binnen dan vier jaar terug in Seoul. Over het zilver van Van Bon is in Barcelona nog veel te doen geweest. De Apeldoorner werd in de puntenkoers tweede met een punt achterstand op de Italiaan Giovanni Lombardi. Van Bon is ervan overtuigd dat hij is geflikt en dat Lombardi de steun had van de Australier McGlede, die in de slotfase de sprint voor de Italiaan zou hebben aangetrokken. En volgens Van Bon zou Lombardi op het erepodium hebben gezegd: "Ik heb gewonnen omdat ik rijker ben."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden