Erica Terpstra, nu als 'collega' op de Spelen

links houden

Onder het glazen dak van het Alexandra Palace was het gisteravond behoorlijk warm. Bij de officiële opening van het Holland Heineken House - dresscode smart casual - brandde de zon onbarmhartig door het glazen plafond van het historische gebouw. Er werd gepuft en gesteund. En natuurlijk maakte Michel de Carvalho - echtgenoot van Heineken-erfgename Charlene de Carvalho - de grap dat het in Engeland heus niet altijd slecht weer was.

En hij had gelijk. De afgelopen dagen was het hoogzomer in Londen en dat betekende dat ook binnen in het Ally Pally de temperatuur flink opliep. Gezeten aan een tafeltje - ze loopt wat moeilijk tegenwoordig - leek Erica Terpstra zich weinig aan te trekken van de hitte. Ze was er weer bij en leek dat prima te vinden. Ze groette een ieder die in haar buurt kwam op de haar zo kenmerkende wijze: met warmte, enthousiasme en een praatje.

Wat eerder op de middag had ze me op samenzweerderige toon verteld dat ze tegenwoordig een 'collega' is. De komende weken werkt ze voor een regionale omroep, waar ze iedere ochtend een ontbijtshow zal presenteren. Wat sip voegde ze eraan toe dat ze helaas geen toernooipas had weten te bemachtigen. De show wordt derhalve opgenomen in een mobiele studio in haar hotel. "We gaan er het beste van maken."

In Rome (1960) en Tokio (1964) was ze als zwemster op de Spelen. Later maakte ze als bestuurder (voorzitter van sportkoepel NOC-NSF) haar opwachting in Peking (2008) en Vancouver (2010). En nu dus als collega, als journalist, een beroep dat ze ook uitoefende voordat ze in 1977 namens de VVD in de Tweede Kamer kwam. Ook in die nieuwe rol zal ze het ongetwijfeld naar haar zin krijgen, al moet de muzieksamensteller van haar ochtendshow wel oppassen met Nederlandstalige muziek. Op weg naar het Holland House kondigde een reisleidster in een speciaal gecharterde bus Nederlandse muziek aan. Spontaan ontglipte haar een cynische opmerking: "Nou, daar zitten we op te wachten." Antal Crielaard

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden