Erica Linger leert iedereen zelf een gezichtscrème maken

null Beeld Patrick Post
Beeld Patrick Post

Erica Linger (37) was opbouwwerker in een achterstandswijk en duo-raadslid in Leiden. Nu verkoopt ze haar eigen biologische scrubs, crèmes en deodorants in de Amsterdamse Pijp.

Roos Menkhorst

De bloemen- en zeepgeur in haar winkel ruikt Erica Linger niet eens meer: ruim zeventig uur in de week werkt ze aan het opbouwen van haar merk DIY Soap. Klanten kunnen in de Amsterdamse winkel zelf hun scrub of crème maken. Ze geeft workshops en ze maakt kant-en-klare producten: deodorant, bath bombs, zeep en gezichtscrème.

Het idee ontstond drie jaar geleden, vertelt ze. Haar oudste dochter heeft al sinds ze klein is last van eczeem. “Ze krabde zichzelf helemaal open.” Van de dokter kreeg Linger hormoonzalf, maar daar werd de huid van haar dochter heel dun van. Dit moet anders kunnen, dacht ze. Ze zocht het internet af en vond video’s waarin werd uitgelegd hoe je zelf crème kunt maken. Het was veel makkelijker dan ze dacht: kokosolie, sheaboter, amandelolie en een mixer. “Dat is alles wat je nodig hebt.” De shea-boter snijd je in stukjes, de kokosolie smelt je. Met een mixer klop je het geheel op tot een soort slagroom, legt Linger uit. Het werkte: “Haar huid knapte er meteen van op. Als ze het elke dag smeert, blijft het stabiel.”

Tegelijkertijd had Linger het niet meer naar haar zin op haar werk. “De hiërarchie van zo’n organisatie vond ik heel lastig: dan komt er zo’n manager die niks van je werk snapt, en die vertelt jou wat je moet doen.” Ze zegde haar baan op, schreef een businessplan en begon met een webshop met doe-het-zelf-crème. Een vliegende start: “In het begin had ik veel bestellingen. Dat gaat lekker, dacht ik.” Al gauw werd duidelijk dat het vooral familieleden en vrienden waren die wat besteld hadden, lacht Linger. “Na een maand was het weer helemaal klaar met die webshop.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

null Beeld Patrick Post
Beeld Patrick Post

Eigen winkel

Ze zette door. April vorig jaar opende ze haar eigen winkel in de Amsterdamse Pijp. Behalve crème die je zelf kunt maken, verkoopt ze inmiddels ook allerlei kant-en-klare producten: “Ik merkte dat daar meer vraag naar was.” De ‘do it yourself’-potten doen het vooral goed als cadeautje, zegt ze.

Maar als iemand binnenkomt die bijvoorbeeld zelf een scrub wil maken, dan kan dat. Die klant kan kiezen uit zo’n acht bakken met verschillende soorten ingrediënten: havermout, gemalen amandelnoten, Dode Zee-zout of bruine suiker. Linger schept een potje vol met Dode Zee-zout. Aan de tafel in haar winkel doet ze het voor. Dan gaan er nog extra ingrediënten in: bijvoorbeeld rozenblaadjes. “Die helpen grotere poriën kleiner te worden.” Ze weet inmiddels veel van de werking van ingrediënten, ze wijst: “Kaolien-klei reinigt je huid, zeewier werkt als detox en trekt metalen uit je huid en koffie werkt als oppepper.” Linger maakt de scrub af. Na de rozenblaadjes gaat er nog olie bij: “Dat hydrateert.” En een mengeling van drie etherische oliën: palmarosa, limoen en rozemarijn.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

null Beeld Patrick Post
Beeld Patrick Post

Meer verantwoordelijkheid

Als opbouwwerker onderzocht Linger samen met bewoners hoe ze meer verantwoordelijkheid konden voelen voor hun buurt. “In achterstandswijken was dat soms best lastig.” Als duo-raadslid voor de PvdA debatteerde ze avondenlang: “Als er een plek is waar je invloed kunt uitoefenen is het daar. Al was die invloed ook beperkt, het was meer bijsturen.”

Nu bedenkt ze welke etherische oliën goed bij elkaar passen en maakt ze bath bombs met kamille. Mist ze haar vroegere werk niet? “Ja, soms. Maar het grootste deel van de tijd vind ik dit vooral heel gaaf: alles wat ik bedenk, kan ik gewoon gaan doen.” Daarbij vindt ze dat ze nog steeds heel maatschappelijk betrokken is, misschien nog wel meer, vertelt Linger. “Ik probeer zoveel mogelijk verpakkingsvrij te werken. Daarbij wil ik mensen ook bewust maken: je hoeft voor je gezichtscrème niet afhankelijk te zijn van een groot bedrijf, je kunt het heel makkelijk gewoon zelf maken.”

null Beeld Patrick Post
Beeld Patrick Post

Wie zijn de mensen die van een ambacht hun beroep hebben gemaakt?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden