Eric Vloeimans 'Een ego wil altijd meer - goed om je daarvan bewust te zijn'

Leest u weleens? Of is het 100 procent muziek bij u?

"Als kind las ik heel veel. 'De Kameleon' was er toen net en ik heb al die delen verslonden. Ik zat soms meer in de bibliotheek dan thuis. Maar ik ben het in de loop van de tijd een beetje kwijtgeraakt."

Op de middelbare school? Dan raken kinderen hun liefde voor het lezen vaak kwijt.

"Nee, toen las ik nog veel. Ik had alle talen, dus het moest wel, maar ik vond het ook leuk."

Welk boek uit die tijd staat u bij?

"'De komst van Joachim Stiller' schiet me direct te binnen. Maar vraag me niet waarom, of waar het over gaat. In elk geval, daarna ging ik naar het conservatorium en dan duik je zó in de muziek, dan schiet het lezen er dikwijls bij in. Ook nu: ik heb zo'n druk muzikaal bestaan, mijn sociale leven is al minimaal. Lezen moet ik echt plannen."

Hoe doet u dat?

"Als ik lees, wil ik me echt kunnen onderdompelen in een boek. En ja, dan bén ik eens een avond thuis, en dan ben ik er dus níet, want dan lig ik tot drie uur 's nachts te lezen. Dus als ik dat wil, spreek ik het af - ook als ik op vakantie aan een boek van 800 pagina's wil beginnen."

Maar u bent veel op tournee. Vliegen betekent veel leestijd.

"Zeker! Op Schiphol koop ik vaak impulsief boeken. 'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween' kocht ik een tijdje geleden, gewoon omdat de titel me fascineerde. Het bleek een absurd en hilarisch boek te zijn, van de Zweed Jonas Jonasson. Later heb ik nog een boek van hem gekocht, 'De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje'. Oók zo'n geweldige titel, en ook erg goed."

Wat is het beste boek dat u ooit las?

"'De ontdekking van de hemel' van Harry Mulisch. Dat vind ik echt een mensenverhaal, het zou zo allemaal gebeurd kunnen zijn. Da's waar, er valt ook ineens een meteoriet op iemands hoofd. Maar de vriendschap tussen die twee mannen, die is heel mooi en echt beschreven."

Welk boek heeft uw leven veranderd?

"Misschien 'Een nieuwe aarde' van Eckhart Tolle. Een heel spiritueel boek, een beetje boeddhistisch, over hoe je ego er eigenlijk uitziet. Daar word je je dan bewuster van. Je leert accepteren wat er is, in plaats van altijd meer te willen. Als je voor honderd mensen speelt, wil dat ego er namelijk duizend. Als je voor duizend mensen speelt, tweeduizend. Of een heel voetbalstadion. Dit boek heeft me doen inzien dat de werkelijke rijkdom zit in wat ik doe: zelf muziek maken en die met anderen delen."

Eric Vloeimans (1963) is trompettist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden