Eric Corton 'Voor mij is nietsdoen geen optie'

TEKST ANDREA BOSMAN FOTO JÖRGEN CARIS

"Ik heb best wat narigheid gezien, er met mijn neus bovenop gestaan. Maar ik heb er nooit over gedroomd. Dat heb ik wel als ik mijn ogen dichtdoe. Dan zijn ze er soms ineens, onverwacht, de mensen die ik in de afgelopen negen jaar tijdens mijn reizen naar ontwikkelingslanden voor 'Serious Request' en het Rode Kruis heb ontmoet. Met sommigen heb ik nog steeds contact. Meestal gaat het goed, en als het slecht gaat kijken we wat we kunnen doen. Andere mensen ben ik kwijtgeraakt. Die duiken op als ik mijn luiken sluit, soms heel onverwacht. Dat kan zomaar gebeuren als ik hier op het terras zit en een biertje bestel, en ik doe mijn ogen even dicht...

Onlangs zat ik in een radio-uitzending toen er onverwacht een fragment werd afgespeeld van mijn reportage over een meisje van vier, Wivine uit Congo. Ik vind het nog steeds moeilijk dat ik geen contact meer met haar heb. Het was echt een klap in mijn smoel om dat weer te horen. Dat gaat niet om mij, maar om het leven van een ontzettend sterk meisje dat al meer heeft meegemaakt dan wij bij elkaar in een heel mensenleven. De dag dat ik vertrok bleek een tante van Wivine nog in leven te zijn. Haar broertje had haar ouders doodgeschoten nadat hij was ingelijfd door een rebellengroep. De tante bleek in Kinshasa te wonen, en daar is ze naar toegebracht. Een jaar later probeerde ik er achter te komen hoe het met haar ging, maar dat lukte niet. Ze zou nu 10 of 11 zijn, net zo oud als mijn dochter. Als ik er over nadenk wat er met haar gebeurd is krijg ik het benauwd.

Voor mij is nietsdoen geen optie. De kennis over de missers en de moeilijkheden rond ontwikkelingshulp heeft mij niet cynisch gemaakt. Ik was nu in Malawi om reportages te maken over babysterfte, het thema van dit jaar. Als ik daar ben schakel ik al mijn kennis bewust uit, en zet alle receptoren aan om te voelen wat het voor mensen betekent om één, twee, drie, vier kinderen te verliezen. Hoe het is om 17 te zijn en zwanger, je man en je familie willen er niks van weten, en je kindje valt gewoon aan de kant van de weg uit je. Voor een gesprek met zo'n meisje neem ik de tijd, ik ben een grote witte meneer en ook nog eens volgetatoeëerd, dan kun je niet te snel to the point komen.

'Serious Request' is een instituut geworden ja, en daar schuilt ook gevaar in. Drie jaar geleden was het ineens zo'n feest met fanfares en dolle boel en bier op het plein dat we dachten: verliezen we nu het doel niet uit het oog? Toen is besloten om de thema's weer pregnanter te brengen, meer reportages. Ik merkte vorig jaar dat iedereen op het plein in Leiden wist waar het over ging. Dus dat doen we goed. Het doel staat voorop, en het feest sluit daar goed omheen. Zo houden we de actie mooi en fris."

Eric Corton (1969) is radiodj, muzikant en acteur. De actie Serious Request van 3fm, waarbij drie dj's zich zes dagen opsluiten in een glazen huis, en waarbij luisteraars geld kunnen doneren aan het Rode Kruis in ruil voor een plaat, begint op 18 december. Het glazen huis staat dit keer in Enschede.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden