Eric Cantona tekent beroep aan tegen twee weken celstraf

CROYDON (Reuter, AFP) - Na een verblijf van vier uur in de gevangenis is Eric Cantona weer vrij man. In ieder geval voorlopig.

Nadat een eerste verzoek van zijn advocaten de voetballer van Manchester United op borgtocht vrij te laten was verworpen door een rechter in Croydon, hadden zijn raadslieden bij een hogere juridische instantie wel succes. Op 31 maart zal blijken of het vonnis, twee weken celstraf, gehandhaafd blijft.

Na de zitting in Croydon veroordeelde rechter Jean Pearch de voetballer tot twee weken. Daarbij speelde vooral mee dat de Fransman weinig gevoel voor verantwoordelijkheid had getoond. Want Cantona is als voetballer een voorbeeld voor miljoenen liefhebbers. Zijn onbesuisde trap naar een toeschouwer is door velen gezien op televisie. Wat moet de jeugd wel niet denken van zijn actie, vroeg de rechter zich af.

Pearch verwierp na het vonnis een verzoek van de advocaten Cantona op borgtocht vrij te laten. Maar Pearch zat een lekenrechtbank voor, die alleen oordeelt over kleinere vergrijpen. De verdediging van Cantona kreeg van een hogere rechtspreker gedaan hem voorlopig vrij te laten, tegen een borgsom van ongeveer 1200 gulden.

Cantona betuigde voor de rechtbank in Croydon zijn spijt over de actie, maar liet een advocaat ook voorlezen dat hij was geprovoceerd. Nadat hij in het duel tegen Crystal Palace de rode kaart kreeg, viel hij toeschouwer Matthew Simmons aan met een spectaculaire trap. Cantona in de verklaring: “Ik was boos op mezelf en gefrustreerd door die rode kaart.” De maximum-straf voor het vergrijp van Cantona is zes maanden opsluiting en een boete tot bijna 15 000 gulden. De fan verschijnt vandaag voor de rechter. Hij zou zich racistisch hebben uitgelaten jegens Cantona.

De 28-jarige international, die door zijn opvliegende karakter al eerder in aanvaring kwam met medespelers, scheidsrechters, bondscoaches en bestuursleden, was door de Britse voetbalbond FA al geschorst tot 30 september en veroordeeld tot het betalen van een boete van ongeveer 25 000 gulden. Manchester United had al twee weken salaris gekort, zo'n 50 000 gulden. De landskampioen schorste hem tot het einde van het seizoen.

Overigens ontkende Cantona's ploeggenoot Paul Ince schuldig te zijn aan het molesteren van een toeschouwer. Hij moet op 23 mei opnieuw voorkomen. Ook Ince zou het aan de stok hebben gekregen met een fan, in het tumult dat ontstond na de charge van de Fransman.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden