Ergert u zich aan stellen die op straat innig zoenen?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Stel dat uw zoon met zijn nieuwe liefde thuiskomt en die vlam is een man. Is dat dan schrikken? En als de lerares Engels van uw dochter lesbisch blijkt te zijn, heeft u daar dan bezwaar tegen?

Negen op de tien Nederlanders hebben geen moeite met deze situaties, blijkt uit een recente peiling van het SCP in opdracht van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap. Nederland hoort tot de topdrie van homo-tolerante landen, met IJsland en Denemarken. Homohuwelijk? Geen probleem. Zijn de buren lesbisch? Gezellig! Is een homo wel een echte man? Tuurlijk.

Maar o wee als de zoon van de buren op de stoep met zijn vriend gaat staan zoenen. Of als de lesbische lerares met een innige kus van haar vrouw afscheid neemt vlak voor school. Daaraan nemen de tolerante deelnemers aan de peiling van het SCP aanstoot. Zoenende mannen roepen meer ergernis op (35 procent) dan zoenende vrouwen (24 procent). Een op de tien Nederlanders wil helemaal niet geconfronteerd worden met zoenen in het openbaar. Even voor de duidelijkheid: dan gaat het om de kus vol op de mond, niet het luchtkusje op de wang.

Ik ben niet bevraagd door het SCP, maar mijn impulsieve reactie is: zoenen, dat doe je maar thuis. Het maakt me niets uit wie zo nodig in het openbaar hun liefde uiten, ik vind het altijd storend. Nou ja, met één uitzondering dan. Stelletjes van zestien of daaromtrent, die je in het voorjaar nogal eens ziet, minutenlang bewegingloos, alles om zich heen vergetend. Dat roept bij mij een glimlach op, geen ergernis. Tenzij ze dat natuurlijk op een onhandige locatie doen, bijvoorbeeld midden op het zebrapad. (Maar dat wist Willeke Alberti al in 1962, toen ze daar als zeventienjarige een liedje over zong).

Tolerantie heeft dwarse kanten, laat het onderzoek van het SCP zien. Want terwijl het homohuwelijk in Nederland steeds meer geldt als een verworvenheid om trots op te zijn, is het geweld tegen lesbische en homostelletjes toegenomen tussen 2011 en 2013. En bij de gedachte aan mannen die seks hebben, gebruikt een kwart van de ondervraagden het woord 'walgelijk'.

Potenrammen, daar moet iets aan gedaan worden natuurlijk. Maar is het erg dat er bezwaar bestaat tegen publiekelijk minnekozende mannelijke of lesbische stellen? In ieder geval helpt daar geen folder of overheidscampagne tegen, lijkt me.

In Wenen is deze dagen een andere aanpak te zien. Op verkeerslichten voor voetgangers staan twee figuurtjes, arm in arm of hand in hand. In drie varianten: twee mannen, twee vrouwen en een gemengd stel. Een speelse verwijzing naar 'Life Ball', een evenement rond hiv en aids dat vandaag in Wenen wordt gehouden. Dat voetgangerslicht, deze week in Trouw te zien, vind ik wel een grappige vondst.

Waar ik benieuwd naar ben is, of u zich stoort aan stellen die elkaar op straat innig zoenen. En maakt het uit of het om mannen of vrouwen gaat?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden