Ergernis over optreden koningskandidaat Irak

Een ooit gevlucht lid van het Iraakse Hasjemitische koningshuis is teruggekeerd naar Irak. Niet iedereen is daar blij mee.

Eildert Mulder

ADHAMIA - Er is ten minste nog één plaats in Bagdad waar de mensen onverkort trouw zijn gebleven aan Saddam Hoessein, in café Tsjerdag in het stadsdeel Adhamia. De leider heeft de stamgasten een dag voor de val van Bagdad persoonlijk bedankt voor hun steun door dik en dun, zo vertellen ze gloeiend van trots.

Ze maken zich deze ochtend kwaad omdat een paar honderd meter verderop een familielid van de in 1958 vermoorde koning Feisal II zich kandidaat heeft gesteld voor de troon. Het is de in Londen wonende zakenman Ali Sjarif Hasjim, twee jaar oud toen zijn ouders in 1958 halsoverkop naar Jordanië vluchtten. In gebroken Arabisch maakte hij gisteren, lezend vanaf een papier, zijn politieke plannen bekend op een bijeenkomst bij het mausoleum waar de omgebrachte koning is bijgezet.

De stamgasten in café Tsjerdag maken er geen geheim van wat er zal gebeuren als de kersverse koningskandidaat in zijn opzet zal slagen: hij zal dan ook zelf binnenkort in het mausoleum liggen. Een jongetje houdt een portret van de vermetele Hasjim omhoog. Een van de stamgasten dreigt zijn schoen uit te trekken om de beeltenis eenzelfde vernedering te laten ondergaan als de portretten van Saddam Hoessein ten deel viel.

Het cafeetje heeft een mooi terras. Op een blinde muur is nog de plek te zien waar een groot portret van Saddam op de gasten neerkeek. De Amerikanen hebben het verwijderd maar, in tegenstelling tot wat er op veel andere plaatsen in Bagdad is gebeurd, hebben de mensen er geen ayatollah overheen geschilderd. Het huis tegenover Saddams portret ziet er pokdalig uit van de kogelinslagen. Strijders van de militie Fedajien Saddam, die in Adhamia hun thuisbasis hadden, hebben vanaf de bovenverdieping RPG-granaten afgevuurd op Amerikaanse tanks, die alle afschampten.

,,Het was de echte Saddam, geen dubbelganger'', zo verzekeren de stamgasten over het laatste optreden van Saddam in het openbaar, vastgelegd door de tv. ,,We hebben zijn handen gekust, we weten hoe die eruitzien'', zeggen ze. ,,Hij zei: onze commandanten hebben de boel verraden.'' Wat hebben ze tegen op die brave meneer Ali Hasjim, in zijn keurige maatkostuum?

VERVOLG OP PAGINA 7

VERVOLG VAN PAGINA 1

,,We willen een echte Irakees als leider'', zeggen de stamgasten. ,,Iemand die gehoorzaamheid afdwingt, het liefst Saddam en anders iemand als hij. Democratie is niets voor Arabieren. De andere Arabische landen zijn toch net zo ondemocratisch? Laten ze die landen eerst maar democratisch maken. Wij houden van orde en veiligheid, die hadden we onder Saddam wel en nu niet. Gisteren is er nog een geldtransporteur door het hoofd geschoten. We kenden hem goed.''

Wat gaat er door deze mensen heen als ze beelden zien van massagraven? ,,Bedrog'', zo luidt hun eensgezinde oordeel. ,,De Amerikanen en Britten hebben die botten zelf onder de grond gestopt en weer opgegraven.'' Na enig aandringen geven ze toe dat Saddam wel wat erg veel mensen heeft geëxecuteerd. En hun sympathie geldt alleen Saddam en niet zijn zonen Oedai en Koesai. Uit eigen beweging vertellen ze dat Oedai vrouwen vermoordde. ,,Als hij president zou zijn geworden dan hadden we zelf aan Bush gevraagd om hem weg te jagen.''

Over koningskandidaat Ali Hasjim hoeven de stamgasten van café Tsjerdag zich voorlopig weinig zorgen te maken. Enige duizenden mensen uit heel Irak waren naar het mausoleum gekomen. Oude mensen vertelden aan jongeren dat Irak onder de koningen gewoon een leuk land was. Stamhoofden zien graag een koning die in het landsbestuur hetzelfde doet als zij zelf in hun stam: niet regeren maar als arbiter optreden bij conflicten. De talrijke stamhoofden beloonden Hasjim met een broodmager applausje voor zijn matige speech. Het hoogtepunt deed zich voor bij de aankomst toen een jongetje ineens vijf schapen de keel doorsneed, als eerbetoon. Het bloed spoot fotografen en cameramensen letterlijk om de oren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden