Ergernis over Italiaanse flirt met Franse gele hesjes

De Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio. Beeld EPA

De populisten die nu in Italië aan de macht zijn, zoeken toenadering tot de gele hesjes uit Frankrijk.

Worden de gele hesjes door ‘buitenlandse machten’ geholpen bij hun fundraising? De Franse regering wil dat onderzoeken en heeft haar pijlen daarbij als eerste op buurland Italië gericht. Hoe dat heeft Parijs nog niet duidelijk gemaakt. De Italiaanse vicepremiers spraken deze week beiden hun steun uit voor de gele hesjes. De spanningen die er al waren tussen Parijs en Rome zullen hierdoor waarschijnlijk nog verder toenemen.

Luigi Di Maio ziet veel overeenkomsten tussen zijn Vijfsterrenbeweging en de Franse gele hesjes. Niet per se links of rechts, tegen de elite en een belangrijke rol voor sociale media. De vicepremier moedigde ze daarom deze week aan om ‘niet op te geven’, al keurt hij het geweld en de vernielingen bij de protesten af.

Di Maio heeft de gele hesjes aangeboden gebruik te maken van hun internetplatform, een besturingssysteem dat volgens hem is ontworpen voor horizontale en spontane bewegingen en als doel heeft directe democratie te bevorderen. Dit aanbod lokte de woede van Parijs uit. Minister Nathalie Loiseau van Europese zaken twitterde dat Frankrijk ervoor past de les gelezen te worden door Italië. “Mijnheer Salvini en Di Maio moeten eerst hun eigen huis maar eens op orde krijgen.”

Lepra

Hypocriet, aldus Di Maio. Hij is nog niet vergeten dat de Franse president Emmanuel Macron de opkomst van populistische bewegingen in buurlanden vergeleek met een uitbraak van de ziekte lepra. Di Maio probeert juist een band op te bouwen met gelijkgezinden in het buitenland. Een uitnodiging naar een van de leiders van de gele hesjes, is al de deur uit. Volgens Cristina Cremonesi, politicoloog aan de universiteit van Turijn, probeert Di Maio “nieuwe bondgenootschappen te smeden” in de aanloop naar de Europese verkiezingen in mei. Hij zou graag zien dat de gele hesjes de Europese politiek bestormen om samen sterker te staan in Brussel. ‘Een nieuw Europa’ van bewegingen en directe democratie is in de maak, zegt Di Maio.

Door gele hesjes vernielde flitspalen in noordwest Frankrijk. Beeld AFP

Met zijn flirt met de gele hesjes wil de vicepremier verder laten zien dat hij zijn activistische veren nog niet kwijt is. De Vijfsterrenbeweging wordt regelmatig verweten deel te zijn geworden van het establishment door in de regering te hebben plaatsgenomen.

Onderlinge concurrentie

Dat ook vicepremier Matteo Salvini zijn steun voor de gele hesjes deze week uitsprak heeft volgens Cremonesi vooral te maken met hun onderlinge concurrentie. “Salvini denkt dat hij niet kan achterblijven, maar zijn gevoelens voor de gele hesjes gaan minder diep dan bij Di Maio.”

Salvini gebruikt zijn steunbetuiging vooral om af te rekenen met president Macron met wie hij nog een appeltje te schillen heeft. Als minister van binnenlandse zaken beschuldigt hij Frankrijk ervan niet zijn verantwoordelijkheid te nemen rondom de opvang van migranten. Ook verschillen de twee over de toekomst van de Europese Unie. Salvini hoopt de macht van landen als Frankrijk en Duitsland binnen de EU te breken. Tijdens een bezoek aan Warschau deze week kondigde hij aan om samen met de Poolse populisten te werken aan “een nieuwe Europese lente”.

En dus is ook in Italië, dankzij de gele hesjes, de campagne voor de Europese verkiezingen komende mei al losgebarsten.

Lees ook: 

Gele hesjes jagen Frankrijk op kosten 

Om tegemoet te komen aan de gele onvrede trok de regering eind vorig jaar de portemonnee om de koopkracht te verbeteren. Dit pakket maatregelen (gemiste belastinginkomsten en extra uitgaven) wordt geraamd op 12 miljard euro. Hierdoor voldoet Frankrijk volgend jaar niet aan de beruchte drie-procent-norm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden