Ergernis bij CDA over uitblijven onderzoek naar 130 km-wegen

null Beeld ANP
Beeld ANP

Over de ongelukken op acht snelwegen waar sinds ruim een half jaar 130 kilometer per uur gereden mag worden, is nog veel onbekend. Niet alleen wilde minister Schultz (VVD, infrastructuur) tot gisteravond geen cijfers over meerdere jaren overleggen, tot op heden ontbreekt - tot ergernis van het CDA - een aangekondigd onderzoek.

Alwin Kuiken

Volgens de minister vinden er op de acht snelwegen te weinig ongelukken plaats om een betrouwbare vergelijking te kunnen maken met dezelfde periode in 2010. In plaats daarvan kondigde ze in februari aan de achtergrond van álle ongelukken (zowel groot als klein) grondig te bestuderen. 'Indien er zich ongevallen voordoen zullen deze (...) worden geanalyseerd, om na te gaan in hoeverre de dynamische verhoging van de snelheid hieraan heeft bijgedragen', staat in het onderzoeksplan 'Evaluatie 130 Dynamax'.

In de elf onderzoeken die sinds 28 november zijn gepubliceerd staat hierover alleen: 'Er zijn geen opvallende ontwikkelingen gesignaleerd'. In een brief aan de Tweede Kamer van gisteravond staat hetzelfde. Opnieuw is onduidelijk hoe weginspecteurs van de politie, die de analyse deden, tot deze conclusie kwamen.

Een vraag van Trouw aan het ministerie - waarop is het zinnetje 'geen opvallende ontwikkelingen' gebaseerd? - blijft al drie weken onbeantwoord. Navraag bij het Korps Landelijke politiediensten leert dat er op de acht proefsnelwegen tot nu toe minstens 152 ongevallen waren, waarvan 40 met letsel. Twee kenden een dodelijke afloop. Bij één van die twee vielen drie doden. Oorzaak: hoge snelheid. In de Kamerbrief wordt voor het eerst een vergelijking met 2010 gemaakt. Hieruit blijkt dat op 9 van de 16 weghelften meer ongevallen plaatsvonden, op 7 juist minder.

Het CDA wil vandaag bij het Kamerdebat meer weten over het onderzoek. "Juist omdat de periode waarin er 130 mag worden gereden te kort is voor een vergelijking, is dat belangrijk", zegt CDA'er De Rouwe. "Ik kan me voorstellen dat het lastig te onderzoeken is, maar dit onderzoek is toegezegd. Dan moet de minister er mee over de brug komen."

Het Kamerdebat over de invoering van 130 km per uur wordt vandaag hervat. Vorige week werd het debat opgeschort omdat er veel vragen waren over de snelwegen, waarvoor extra kosten gemaakt moeten worden. Coalitiepartij CDA wil, tot ergernis van PVV en VVD, nog geen 130 invoeren. In de Kamerbrief van gisteren blijkt dat ook voor de wegen waar nu al 130 kilometer per uur geldt hoge kosten gemaakt moeten worden. Het gaat om 45 miljoen euro. Het CDA kon hier gisteravond niet op reageren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden