Erfenis VN-topvrouw naar fonds voor arme landen

De ontwikkelingsorganisatie Both Ends zet een nieuw fonds op met geld uit de nalatenschap van Joke Waller-Hunter, een hoge Nederlandse VN-functionaris die in 2005 overleed.

Het fonds is voor ondersteuning van mensen die zich in arme landen inzetten voor een betere leefomgeving. Er is 1,5 miljoen euro.

De steun is in het bijzonder bestemd voor talentvolle medewerkers van milieuorganisaties in arme landen. Met de financiële steun moeten zij ’leiderschap’ in hun expertise ontwikkelen, zo bepaalde Waller-Hunter voor haar overlijden. Jaarlijks zal Both Ends op die manier 125.000 euro beschikbaar stellen. Volgens een ruwe berekening kan het fonds zo’n dertien jaar mee.

Both ENDS staat in zijn dagelijkse werk nauw in contact met milieuorganisaties in ontwikkelingslanden die zich sterk maken voor duurzame ontwikkeling. Volgens directeur Sjef Langeveld heeft Waller-Hunter als een van de eersten het belang van zulke organisaties onderkend. Voor haar stond de mix van duurzaamheid en milieu altijd hoog in het vaandel. „In eigen land moeten dergelijke organisaties het vaak zonder maatschappelijke steun stellen”, aldus Langeveld.

Joke Waller-Hunter was in Nederland zelf niet heel bekend, maar bij diverse internationale organisaties zoals de Verenigde Naties en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling was zij een begrip. Bij de VN was ze onder meer betrokken bij de zogeheten Commissie voor Duurzame Ontwikkeling, die na de milieuconferentie in Rio de Janeiro in 1992 werd ingesteld. Zelf stond ze ook aan de wieg van Both Ends, dat in 1986 werd opgericht.

Both ENDS heeft er bewust voor gekozen om nu pas met het zogeheten Joke Waller-Hunter Initiatief naar buiten te komen. Een deel van het geld is nog niet vrijgegeven omdat het is belegd in aandelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden