Erfenis van de apartheid nog steeds voelbaar

Ruben Raubenheimer op de golfbaan Beeld Niels Vinck
Ruben Raubenheimer op de golfbaanBeeld Niels Vinck

De nasleep van de apartheid is voor veel zwarte Zuid-Afrikanen nog goed te merken. Elke dag komen er in de zwarte sloppenwijken van grote steden als Kaapstad, Johannesburg en Pretoria duizenden mensen bij. Afgelopen week nog kaartte de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar Desmond Tutu in College Tour de ongelijkheid in zijn land nogmaals aan. Dat niet iedereen even gelijk is, is overal merkbaar, ook in de golfsport.

Aan het einde van de apartheid, in 1990, werd het de zwarte bevolking toegestaan te golfen. Toch wordt de sport in Zuid-Afrika nog steeds gedomineerd door blanken. Dat is bijzonder in een land waar blanken minder dan tien procent van de bevolking opmaken.

'Gelukkig zijn er wel dingen veranderd, ze noemen het gelijke kansen', vertelt Rodney Hess over het leven in Zuid-Afrika. 'Maar het is overduidelijk dat als je van een rijke achtergrond komt, je een grotere kans hebt om te slagen. Het zijn nieuwe kansen, maar zeker nog geen gelijke kansen.'

Ruben met zijn manager Rodney Hess Beeld Niels Vinck
Ruben met zijn manager Rodney HessBeeld Niels Vinck

Hess is als manager verbonden aan het South African Golf Development Board (SAGDB), een organisatie die arme, zwarte jongeren een kans wil geven in de golfsport. De meeste Zuid-Afrikaanse golfbanen zijn dure, exclusieve clubs waar voornamelijk blanken komen. De SAGDB wil dat veranderen. Hess begeleidt driehonderd talentvolle jongeren. Dit doet hij door de jongeren intensief te begeleiden, trainingen te geven en de jongeren financieel te ondersteunen met materiaal, een lidmaatschap en transport.

Een van zijn meest talentvolle pupillen is de zestienjarige Ruben Raubenheimer uit Kaapstad. Ruben woont met zijn ouders in het oude, vervallen, clubhuis van de Somerset West Golf Club. 'Mijn vader was een caddie op deze club in de tijd van de apartheid, het werd hem verboden om te golfen. Ik heb heel veel geluk gehad dat ik wel met golf ben opgegroeid', zegt Ruben.

Tijdens de apartheid was caddie het dichtste wat je bij de golfbaan zou komen als kleurling. 'Het was een ongelukkige tijd, maar we maken nu progressie', vertelt Hess. Een aantal gekleurde spelers uit het SAGDB-programma speelt nu op het hoogste amateurniveau en Ruben is een van die spelers. Het is een regionale competitie voor volwassenen, vanwege de grote afstanden in Zuid-Afrika is er geen competitie op nationaal niveau.

Tijdens de wedstrijden loopt de vader van Ruben met hem mee door de golfbaan, als caddie. 'Toen het werd toegestaan is hij lid geworden en zelf actief gaan spelen. Hij loopt nu regelmatig met mij mee door de baan, als caddie. Met zijn ervaring kan hij mij goed adviseren tijdens toernooien', vertelt Ruben.

'Wij dromen dat we iemand kunnen opleiden die zo goed is als Tiger Woods', vertelt Hess. 'Dat zou Ruben kunnen zijn, maar wij hebben veel grote talenten in ons programma.' Toch moet het met kleine stappen. 'Als wij een speler kunnen opleiden die het redt als professional, zou dat al een absoluut hoogtepunt zijn.' Met golf als Olympische sport in 2016 in het vooruitzicht is dat een mooi doel. 'Misschien zien we Ruben daar, wie zal het zeggen', besluit Hess.

null Beeld Niels Vinck
Beeld Niels Vinck
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden