Erfelijkheidstest ligt gevoelig in de Kamer

Nog voor zwangerschap inzicht in kans op ziek kind

VAN ONZE REDACTIE POLITIEK

Terwijl de discussie over de prenatale 'downtest' volop woedt en donderdag in de Kamer wordt voortgezet, dient zich op dit terrein de volgende discussie al weer aan: is het gewenst dat alle paren met een kinderwens, nog voor sprake is van een zwangerschap, zich kunnen laten testen op de kans dat ze een ernstig ziek kind krijgen?

Vanaf 1 mei kunnen aspirant-ouders voor een dergelijke erfelijkheidstest terecht in het AMC en het VUmc in Amsterdam. Tot nog toe wordt deze test alleen gedaan bij risicogroepen, namelijk als er familieleden zijn met ernstige erfelijke aandoeningen. Sinds vorige maande doet het UMC Groningen een proef met de erfelijkheidstest waaraan alleen patiënten van vijftien huisartsen mee kunnen doen. Doel ervan is onder meer om vast te stellen of er wel behoefte aan bestaat bij aspirant-ouders.

In de Tweede Kamer is een ruime meerderheid voor de mogelijkheid van de downtest, officieel de niet invasieve prenatale test (Nipt). Vooral ChristenUnie en SGP zijn er fel op tegen, omdat het aanbieden van een dergelijke test zou leiden tot massale abortus met als gevolg een downloze samenleving.

Het lijkt erop dat de Kamer veel meer moeite heeft met de 'preconceptie-test', de test die wordt afgenomen nog voordat sprake is van een zwangerschap. Carla Dik-Faber (ChristenUnie) zei zaterdag in 'Nieuwsuur' dat met de test de kinderwens zal 'medicaliseren'. De aspirant ouders komen voor moeilijke dilemma's te staan, bijvoorbeeld of ze gebruik zullen maken van een zaaddonor of van ivf met embryoselectie. Ze zullen nadenken of ze überhaupt nog wel een kind moeten willen. Kiezen ze voor een natuurlijke zwangerschap dan zullen de moeders met behulp van vruchtwaterpuncties en vlokkentests willen vaststellen of ze een gezond kind ter wereld zullen brengen.

Dik-Faber staat niet alleen. Ze wees erop dat ook minister Schippers van volksgezondheid kritisch staat tegenover de preconceptietest voor alle ouders die een kind willen vanwege het gevaar van medicalisering. Ook Henk van Gerven (SP) is tegen het aanbieden van de test aan alle paren. "Niet alles wat kan moeten we willen." Alleen Agnes Wolbert (PvdA) heeft geen bezwaar ,.

De test (650 euro) wordt niet door de zorgverzekeraar vergoed. Volgens AMC en VUmc is voor het aanbieden geen vergunning nodig. Het CDA-Kamerlid Hanke Bruins-Slot wil van de minister weten of dit klopt en, zo ja, of er 'al dan niet'een vergunningsplicht moet worden ingevoerd.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden