Erepodium voor Jahjah?

prediker in opspraak Het is spelen met vuur om Abou Jahjah uit te nodigen als Zomergast, vinden Marcel Prins en Bart van der Schelde.

Na de aanslagen van 11 september 2001 had Abou Jahjah 'een gevoel van victorie'. Op 31 juli is hij Zomergast bij de VPRO.

Het overlijden van Elie Wiesel was net een paar uur bekend of toekomstige Zomergast Abou Jahjah retweette een bericht op Twitter. Daarin noemt hij de Joods-Amerikaanse Nobelprijswinnaar een advocaat van de apartheid en verdediger van de massamoord op honderden kinderen in Gaza.

Het past in zijn manier van prediken van geweld en haat tegen Joden, die hij steevast 'zionisten' noemt, om daarmee zijn antisemitische uitspraken te maskeren. Als je mensen aanhangers van de staat Israël noemt, mag je ze aanpakken, en kun je niet van antisemitisme worden beticht.

undefined

Zionistenknechtje

Toen Jahjah werd aangesproken op het gebruik van het woord 'zionistenpijper' als benaming voor de Antwerpse burgemeester Bart De Wever - die Joodse gebouwen wilde beveiligen na de aanslag op het Joods Museum in Brussel - gaf hij toe te grof in de mond te zijn geweest en maakte er 'zionistenknechtje' van.

De Joden in België zionisten? Maar Joden en zionisten waren toch niet hetzelfde? Wel dus.

Abou Jahjah is een zelfverklaard, fervent aanhanger van Hezbollah, een beweging die openlijk streeft naar een Midden-Oosten of zelfs een wereld zonder Joden. Hezbollah voert met steun van Iran een uiterst agressieve politiek, zowel voor de burgers onder zijn controle als voor de buurlanden.

Abou Jahjah erkent de staat Israël niet. Hij noemt Hezbollahleider Nasrallah een historische figuur, voor wie hij veel bewondering heeft. Nasrallah is onder meer verantwoordelijk voor de moord op 86 Joden in een Joods cultureel centrum in Buenos Aires (best ver van Israël), en talloze andere moorden op Joden (niet per se zionisten).

undefined

Anne Frank

Abou Jahjah vindt dat er met twee maten wordt gemeten als het gaat om islamkritische uitingen. Om dit aan te tonen plaatste hij op zijn website cartoons waarin de Shoah belachelijk wordt gemaakt. Onder andere een tekening van Anne Frank in bed bij Hitler. 'Schrijf dit maar in je dagboek', zegt Hitler op de tekening tegen Anne. Zijn 'experiment' toonde aan dat het 'Westen' het ook niet fijn vindt als 'gevoeligheden' worden geridiculiseerd aldus Jahjah. Het is zo'n absurde vergelijking dat het lastig is waar te beginnen.

Anne Frank was een persoon die vermoord werd omdat ze Joods was. De Mohammed-cartoon ging over het ridiculiseren van het geweld dat de Islamistische Jihad uit naam van Mohammed predikt. Het verschil tussen satire over religieuze opvattingen en lachen om de grootste massamoord aller tijden, ontgaat hem volkomen.

Zomergasten-presentator Thomas Erdbrink zegt dat Jahjah meningen verwoordt die veel moslimjongeren in Nederland hebben. Dat is nu juist de reden om dit soort gedachtengoed te bestrijden, om uit te leggen waarom het niet klopt, en wat er levensgevaarlijk aan is. Maar dat zal op de Zomergastavond niet gebeuren.

undefined

Morbide

Vergeet niet, de aanslagen in Frankrijk, België en Denemarken ontstonden niet in het luchtledige. Ze konden plaatsvinden in een maatschappelijk klimaat waar het normaal wordt gevonden om morbide waanzin te presenteren als interessant en steekhoudend gedachtengoed. Leer moslimjongeren juist hoe ze zich kunnen verbinden met de westerse maatschappij. Geef geen podium aan de ranzige ideeën van een ophitser, omdat je denkt dat je deze jongeren daarmee een dienst bewijst. Het is spelen met vuur. Bart van der Schelde

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden