'Eregast' Wilders krijgt niet veel meer Pegida-leden op de been

Geert Wilders tijdens zijn speech in Dresden. Beeld getty
Geert Wilders tijdens zijn speech in Dresden.Beeld getty

Als 'eregast' werd Geert Wilders het relatief kleine podium in Dresden opgeroepen. "Maandag na maandag, in stromende regen of bij stormachtige wind, jullie zijn altijd hier", complimenteerde Wilders gisteren de aanhang van anti-islambeweging Pegida. "Ik weet hoe moeilijk, vooral in Duitsland, het is om een trotse patriot te zijn. In mijn ogen zijn jullie zijn allemaal helden", zei hij tegen de toehoorders.

Redactie

Dat aantal toehoorders viel overigens behoorlijk tegen. Het moest de grootste demonstratie tot nu toe worden, hoopvol keek de organisatie uit naar zeker 30.000 mensen. Maar het veld werd gevuld met niet meer dan 10.000 man.

Wilders, vooraf gewaarschuwd door de premier van deelstaat Saksen dat xenofobe of racistische uitspraken niet worden geduld, sprak over immigranten die 'onze normen en waarden moeten aannemen, en niet andersom'. In het Duits zei hij: "Onze cultuur is de beste cultuur" en "Wij haten niemand, vechten voor onze vrijheid en hebben daarom een probleem met de islam". Het publiek, joelend en applaudiserend, scandeerde geregeld 'Wir sind das Volk', de bekende Pegida-leuze.

Op Duitse bodem richtte de PVV-voorman het woord ook tot de bondskanselier, terwijl het publiek schreeuwde om haar vertrek. "Mevrouw Merkel, de meerderheid van uw volk is van mening dat de islam niet in Duitsland hoort. Nederland en andere westerse naties zijn geen islamitische landen. Wij willen dat onze joods-christelijke cultuur de leidende cultuur blijft. We willen blijven wat we zijn."

null Beeld epa
Beeld epa

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden