Erdoorheen gesleept

Samenvattingen. Mindmaps. Oefenexamens. De stof nog een allerlaatste keer doornemen. Afgelopen maand heeft Romy Koning er alles aan gedaan om zichzelf zo goed mogelijk voor te bereiden op haar havo-eindexamen. Toch had ze deze periode veel moeite gefocust te blijven.

Sinds haar dertiende woont Romy bij haar oom en tante. Contact met haar ouders heeft ze niet meer. "Bij mijn oom en tante heb ik de rust gevonden die ik thuis niet had. Ik kon bij hen makkelijk van 7 uur 's ochtends tot het avondeten doorleren, totdat mijn oom in januari onverwacht overleed", vertelt Romy.

Met haar oom had ze een hele sterke band. "Hij was als een vader voor mij. Ik zag hem zelfs als mijn beste vriend." De ene avond stond Romy nog met hem te praten, de dag erop stond het huis vol ambulancepersoneel. "Het leek gewoon een griepje. De volgende dag was hij overleden aan een hartaanval."

Op school is Romy heel open geweest over haar thuissituatie. Leraren en vrienden bieden haar steun. "Zij hebben mij erdoorheen gesleept op momenten dat ik het even niet meer zag zitten", zegt Romy. Vooral bij haar leraar economie kon ze haar verhaal kwijt. "Als hij zag dat het niet goed ging, zei hij: 'Room, blijf je even zitten?' Dan keken we in welke fase van het rouwdiagram ik zat."

Romy lacht. "Het klinkt nu misschien zo, maar ik ben niet zo'n verdrietig type hoor. Ik blijf positief en vrolijk." Juist voor haar oom wil Romy doorgaan met haar leven. "Voor hem was het belangrijk dat ik zou slagen. Ik wil hem trots maken." Voorafgaand aan elk examen denkt ze even aan hem. "Mijn oom en ik zeiden altijd 'succes, suczeven, sukade'. Dat herhaal ik nu elke keer in mijn hoofd."

De aanmoediging lijkt te helpen. Al haar examens gingen tot nu toe goed. Alleen voor wiskunde is ze vandaag gespannen. Maar ook daarvan denkt ze dat het uiteindelijk wel goed gaat komen. Na de zomervakantie wil Romy meteen doorstuderen. "Een tussenjaar is niets voor mij." De studie toegepaste psychologie staat op één, maar ook de pabo lijkt haar geweldig.

Agenda

vmbo BB:

9.00-10.30 Duits

13.30-15.00 biologie

vmbo KB/GL/TL:

9.00-11.00 aardrijkskunde

13.30-15.30 natuur- en scheikunde (nask 1)

havo:

9.00-12.00 kunst

13.30-16.30 wiskunde A, B

vwo:

9.00-11.30 Duits

13.30-16.30 m&o

Romy Koning

Romy Koning heeft moeite haar aandacht bij de eindexamens te houden. Toch is ze vastberaden haar diploma te halen om haar onlangs overleden oom trots te maken. Trouw tekent dagelijks de ervaringen op van leerlingen en medewerkers van het Coornhert Lyceum in Haarlem.

Examenvraag economie vmbo (vrijdag)

Het is volgens sommige economen verstandig om de uitgaven aan ontwikkelingshulp te verhogen. Op langere termijn kan de vraag naar Nederlandse producten hierdoor stijgen. Leg in twee stappen uit dat verhogen van de uitgaven aan ontwikkelingshulp op langere termijn kan betekenen dat de vraag naar Nederlandse producten kan stijgen.

Examen antwoord

Ontwikkelingslanden kunnen ontwikkelingshulp gebruiken om te investeren (in bijvoorbeeld onderwijs)

Als dit economische groei tot gevolg heeft, kan de koopkracht in ontwikkelingslanden gaan stijgen (en deze landen kunnen dan Nederlandse goederen kopen)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden