Erdogans strategie: confrontatie

President Erdogan spreekt in Ankara na het vrijdaggebed zijn aanhangers toe.Beeld epa

Nationalisten jutten de bevolking op. "Het gevaar dreigt dat ze rekeningen met andersdenkenden gaan vereffenen."

Ondanks de heersende noodtoestand blijft de Turkse regering haar aanhangers oproepen de straat op te gaan. Het gaat meestal zonder geweld, maar de spanning hangt in de lucht.

Daags na de couppoging probeerde een groep nationalisten de Istanbulse wijk Okmeydani binnen te dringen. De wijk wordt bevolkt door een grote groep alevieten, een liberale minderheidsstroming binnen de islam die een eeuwenlange geschiedenis van onderdrukking kent. De nationalisten slaagden na wat schermutselingen met de bewoners niet in hun poging, maar bij veel bewoners zit de schrik er goed in.

Vanuit een park in het centrum gooien tieners steentjes naar auto's die met Turkse vlaggen en nationalistische leuzen rondrijden. Voor hen een kleine daad van verzet. Het tonen van de Turkse vlag is deze dagen een teken om te bewijzen dat je de natie steunt in bange dagen. Van een alevitische buurtbewoonster hoeft het niet zo nodig. Ze hoort niet bij de mensen die nu de straat op gaan. "Maar ook wij zijn tegen de coup. Als hij geslaagd was konden we de tent hier wel sluiten", zegt ze.

Nationalistische filmpjes
Even verderop, op het Taksimplein, kraait men victorie. Luide nationalistische muziek schalt tot in de kleine uurtjes door luidsprekers op het podium voor de ingang van het Gezipark. Op een groot scherm worden nationalistische filmpjes vertoond. Prominenten jutten de met Turkse vlaggen zwaaiende menigte op. De plek is symbolisch, omdat hier in de zomer van 2013 protesten tegen de regering waren die hard werden neergeslagen. Sindsdien is er geen enkele manifestatie toegestaan. Maar nu dus wel.

Erdogan riep 15 juli, de dag van de couppoging, uit als Dag van de Martelaren: "Toekomstige generaties zullen de helden van het gevecht voor democratie nooit vergeten." Meer dan 260 mensen verloren hun leven. Op het Taksimplein is een herdenkingsmuur opgetrokken met de namen van de 'martelaren' tegen de achtergrond van een Turkse vlag. De meer dan 100 omgekomen soldaten stonden er niet bij. Het directoraat van religieuze zaken Diyanet maakte eerder deze week bekend dat soldaten die bij de coup betrokken waren geen religieuze begrafenis krijgen.

Het wakkert de toch al niet geringe vijandigheid verder aan. Volgens Gareth Jenkins, als analist verbonden aan het Silk Road Studies-programma is het gevaarlijk dat niemand binnen de regering op de rem stapt: "Het land wordt met de noodtoestand meer dan ooit geregeerd door de psychologie van Erdogan. En dat is er een van confrontatie", stelt Jenkins.

de Turkse president Erdogan.Beeld anp

Eerder deze week was een spandoek aan het Ataturk Cultureel Centrum, een voormalig operagebouw aan het plein, de belichaming van Jenkins' woorden. De waarschuwing op het doek was gericht aan de aanhangers van Fethullah Gülen: 'Fetö, hond van Satan, we zullen jou en je honden aan jullie eigen riemen ophangen'. Afzender: 'De dapperen van het heilige volk'. Het spandoek werd geflankeerd door portretten van president Erdogan. De symboliek van de portretten en het spandoek is niet te missen.

Rabiaat revanchisme
Een dag later was het spandoek weg, maar volgens een Amerikaans-Turkse academica tekent het het rabiate revanchisme: "De overwinning van het volk op de tanks geeft een enorm zelfvertrouwen. De regering wil nu dat haar achterban de publieke ruimte claimt. Het is een serieus gevaar dat mensen die gaan gebruiken om rekeningen met andersdenkenden te vereffenen."

Zij zou deze week op vakantie gaan, maar vanwege een ingesteld reisverbod blijft ze noodgedwongen in Istanbul. Maar de koffers liggen klaar. "In het beste geval word ik ontslagen in plaats van gearresteerd."

De namen van de geïnterviewden zijn bij de redactie bekend.

Fethullah GülenBeeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden