Erdogan woest op nieuwe leider Turks-Cyprioten

Met het aantreden van een nieuwe leider op Turks-Cyprus komt de hereniging van het eiland met zijn Griekse deel binnen handbereik. Daar hoort bij dat het eilanddeel afstand neemt van Turkije. En dat valt heel slecht bij de Turkse president Erdogan.

Nadat Mustafa Akinci, die zondag gekozen werd, suggereerde dat Ankara Noord-Cyprus op voet van gelijkheid moet behandelen, ontplofte Erdogan. Hij wees hem direct terecht: "Horen zijn oren wel wat uit zijn mond komt?" Erdogan wees er fijntjes op dat Turkije het budget van Noord-Cyprus betaalt, er offers voor brengt en het als haar 'kind' zal blijven beschouwen.

"Wil Turkije niet dat het kind opgroeit?" riposteerde Akinci in een live interview met CNN-Turk. Hij brak vervolgens het interview af, omdat Erdogan aan de telefoon hing.

Akinci wil zich richten op hereniging van Cyprus. Met Turkije wil hij een relatie als 'tussen broeders', niet een waarin het 'moederland' de wet voorschrijft. Cyprus is sinds 1974 verdeeld. Turkije bezette toen het noorden van het eiland, nadat voorstanders van aansluiting bij Griekenland een staatsgreep hadden gepleegd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden