Erdogan: 'Vredesgesprekken met Koerden zijn onmogelijk'

De Turkse president Erdogan spreekt de media toe, hier op archiefbeeld. Beeld ap
De Turkse president Erdogan spreekt de media toe, hier op archiefbeeld.Beeld ap

Vredesgesprekken met Koerdische strijders zijn niet meer mogelijk zolang er aanslagen in Turkije plaatsvinden. Dat heeft de Turkse president Recep Erdogan gezegd voorafgaand aan de speciale Navo-top die dinsdag in Brussel op het programma staat. "Het is niet mogelijk te onderhandelen met mensen die de nationale eenheid van Turkije in gevaar brengen", aldus Erdogan.

redactie

Turkije gaat voorlopig door met de luchtaanvallen die het sinds vrijdag uitvoert op stellingen van terreurorganisatie IS in Syrië en de militante Koerdische PKK in Irak. "Terugtrekken is niet aan de orde", zei de Turkse president op een persconferentie in Ankara, volgens verschillende media. "Het wordt een lang proces dat we doorzetten met dezelfde vastberadenheid."

Erdogan zei verder dat politici die banden hebben met 'terroristische groeperingen' hun immuniteit moeten kwijtraken. "Politieke leiders moeten een prijs betalen voor hun banden met terroristische organisaties", aldus de president. Waarschijnlijk verwijst hij met deze woorden naar politici van de Koerdische HDP-partij, die bij de verkiezingen vorige maand voor het eerst de kiesdrempel van 10 procent haalde.

Navo
De Navo komt vandaag op verzoek van Turkije bijeen. Erdogan wil spreken over de recente terreuraanvallen in eigen land, en de bombardementen die het zelf uitvoerde als reactie daarop. Iedere lidstaat kan de Navo bijeenroepen als hij zich bedreigd voelt. Erdogan zei te hopen op een toezegging van de Navo-lidstaten, dat zij klaar zijn om de 'benodigde stappen' uit te voeren. Trouw schreef vandaag dat militair ingrijpen onwaarschijnlijk is.

Secretaris-Generaal van de Navo Jens Stoltenberg zei op een persconferentie dat de bondgenoten zich sterk solidair voelen met Turkije in hun gevecht tegen 'terrorisme'. Het is vooralsnog onduidelijk of daar ook de aanvallen op de Koerden bij worden meegenomen, het verwachte struikelblok in de gesprekken van vandaag.

De NAVO is niet actief betrokken bij de internationale strijd tegen IS. Maar zo zei Stoltenberg, het bondgenootschap doet veel om terrorisme in het algemeen te bestrijden. Bovendien steunen alle NAVO-landen de door de Amerikanen geleidde missie tegen IS of zijn actief betrokken, zei Stoltenberg.

Turkije was sinds 2012 in vredesoverleg met de Koerden in het noorden van Irak. Een wapenstilstand was sinds maart 2013 van kracht. Met de luchtaanvallen van Turkije is dat bestand officieel achterhaald.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden