Update

Erdogan voelt zich gesteund door menigte aanhangers

Honderdduizenden aanhangers van de Turkse premier Erdogan hebben verzameld om een tegengeluid te laten horen. Beeld epa
Honderdduizenden aanhangers van de Turkse premier Erdogan hebben verzameld om een tegengeluid te laten horen.Beeld epa

Honderdduizenden aanhangers van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan hebben zich zondag in Istanbul verzameld op het grootste plein van de metropool in de zuidwestelijke wijk Zeytinburnu. Ze werden toegesproken door een begeesterde Erdogan die de betogers tegen hem uitmaakte voor 'gespuis' en 'terroristen'.

Erdogan laakte de berichtgeving in een aantal westerse media en kritiek uit het Europese Parlement (EP) ten aanzien van het optreden in Turkije tegen betogers. Volgens hem is de kritiek hypocriet: 'Er is ook veel geweld tegen demonstranten in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, wat hebben jullie daar dan tegen gedaan?', zo vroeg hij het EP.

De partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling van Erdogan heeft opgeroepen 'het grote spel te verstoren en geschiedenis te schrijven' met de massabijeenkomst van zondag. Erdogan had eerder al aangegeven dat hij graag een menigte op de been brengt die zijn demonstrerende tegenstanders in de schaduw stelt. Met 'het grote spel' wordt naar verluidt verwezen naar geheimzinnige pogingen de Turkse economische groei te dwarsbomen.

De Turkse economie en het inkomen per hoofd van de bevolking is verveelvoudigd sinds de partij van Erdogan ruim 10 jaar geleden aan de macht kwam en het land uit een diepe crisis sleepte. Daarnaast heeft Erdogan het land ook politiek ingrijpend gemoderniseerd. De grof gebekte Erdogan wint daarom moeiteloos verkiezingen. Maar de oppositie tegen zijn autoritaire stijl, religieus conservatisme en zijn omstreden politiek jegens het buurland Syrië groeit.

Zijn tegenstanders zijn in Istanbul nog lang niet uitgerangeerd. Nadat de politie zaterdagavond hun 'epicentrum', het Gezipark in de wijk Beyoglu, had schoongeveegd, zijn grote groepen betogers op de been in verscheidene wijken. Daarbij komt het tot botsingen met de oproerpolitie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden