Erdogan: 'veertien arrestaties na aanslag Ankara'

Een familielid van een van de omgekomen slachtoffers treurt in Ankara. Beeld REUTERS
Een familielid van een van de omgekomen slachtoffers treurt in Ankara.Beeld REUTERS

De aanslag in het centrum van Ankara gisteravond is gepleegd door Koerdische strijders. Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu donderdag gezegd. Een 24-jarige man zou de aanslag hebben uitgevoerd. Veertien mensen zijn inmiddels gearresteerd. Donderdagochtend werden bij een aanslag in het zuidoosten van Turkije zes militairen gedood bij een andere bomaanslag.

Redactie

De YPG-beweging, een gewapende tak van de Koerden die in Syrië vecht, zou de aanslag hebben voorbereid, aldus Davutoglu. Daarbij zou de beweging hulp hebben gekregen van de PKK, de Koerdische strijdende partij die zich vooral in Turkije zelf ophoudt.

"We hebben precieze informatie waar de daders vandaan kwamen en hoe ze waren georganiseerd", zei Davutoglu. Deze informatie wordt 'met alle landen' gedeeld. Op deze manier hoopt Turkije de claim dat de YPG een terroristische beweging is kracht bij te zetten.

President Erdogan reageerde donderdag met woorden van gelijke strekking. Hij zei dat het aantal gearresteerden 'waarschijnlijk nog op zou lopen'. De ambassadeurs van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad zijn ontboden voor een overleg.

De PYD, waar de YPG toe behoort, heeft donderdag de betrokkenheid bij de aanslag ontkent. De PKK had dat gisteren al gedaan.

Als tegenreactie heeft Turkije vandaag bommen gegooid op stellingen van de PKK in Turkije. Volgens Davutoglu zijn daarbij zeker zestig mensen om het leven gekomen. Ook Koerdische doelen in Syrië worden beschoten. Dat gebeurt al zes dagen op rij.

Bij de aanslag in Ankara gisteren kwamen zeker 28 mensen om het leven. Van hen waren 26 militairen en twee omstanders. 61 mensen raakten gewond. Een auto reed in het centrum van Ankara in op een bus militairen die voor een stoplicht stonden te wachten. De terreurdaad gebeurde rond 17.30 uur op enkele honderden meters van het Turkse parlement.

De Turkse media besloten een uur na de aanslag tot volledige mediastilte. Dat is al langer een beproefd middel om controle te houden over het nieuws.

Nieuwe aanslag
Donderdag werd bij een aanslag in het zuidoosten van Turkije wederom een Turks legerkonvooi getroffen. Het Turkse leger spreekt van zes doden een zwaargewonde. Volgens het leger was de aanslag het werk van de PKK.

Een beeld van de ontplofte bus, in het centrum van Ankara. Beeld AP
Een beeld van de ontplofte bus, in het centrum van Ankara.Beeld AP

De strijd in Syrië
Ondertussen gaat de strijd in Syrië gewoon door. Het heeft er alle schijn van dat de strijd om de belangrijke stad Azaz een heftige gaat worden. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn honderden strijders van de Syrische rebellen via Turkije op weg naar Azaz. Daar moeten zij de strijd aangaan met de Koerden, die aan een opmars bezig zijn.

De Koerden hebben de afgelopen week een strook land langs de grens met Turkije veroverd. Daarbij werd ook een vliegveld buitgemaakt. Dat vliegveld kreeg vandaag de naam van de PKK-leider Abdullah Öcalan, die momenteel in de gevangenis zit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden