Update

Erdogan treedt hard op, feest in Istanbul

Beeld anp

Na de mislukte staatsgreep door een deel van het Turkse leger, heeft president Erdogan hard opgetreden. Hij liet een aantal hooggeplaatste legerofficieren arresteren, sloot een debat over de herinvoering van de doodstraf niet uit en vroeg om de uitlevering van rivaal Gülen. Op het Taksimplein in Istanbul vieren vele duizenden Turken feest.

Erdogan's AKP nam samen met andere partijen in het Turkse parlement - met wie hij het doorgaans hartgrondig oneens is - afstand van de couppoging. In een gezamenlijke verklaring hebben de grootste partijen in het Turkse parlement hun weerzin uitgesproken over de staatsgreep. Eensgezindheid is van onschatbare waarde voor de democratie, zeggen zowel de conservatieve islamitische regeringspartij AKP als de linkse, pro-Koerdische HDP.

Premier Binali Yildirim beloofde dat de samenwerking tussen parlementsfracties een "nieuwe start" krijgt na de mislukte staatsgreep. Hij zei te geloven dat ook sterk verdeelde afgevaardigden gezamenlijke uitgangspunten kunnen vinden. Yildirim hield hen voor dat de mensen die de coup hebben beraamd geen soldaten zijn, maar terroristen die het parlement als doelwit hadden.

De belangrijkste oppositieleider Kemal Kiliçardoglu reageerde met instemming. De voorman van de seculiere Republikeinse Volkspartij (CHP) - gezien als bondgenoot van het Turkse leger - veroordeelde de putsch door afvallige militairen. Het mislukken ervan brengt volgens hem politieke partijen nader tot elkaar om samen te proberen de democratie te verbeteren.

Premier Binali Yildirim.Beeld EPA

Doodstraf
Erdogan zei later op de avond een debat over de herinvoering van de doodstraf niet uit te sluiten. Burgers schreeuwden daar zaterdag om als reactie op de mislukte militaire staatsgreep, die aan ten minste 161 onschuldigen het leven kostte. "Die eisen worden mogelijk in het parlement aan de orde gesteld en bediscussieerd."

Erdogan sprak in Istanbul zijn aanhangers toe. Hij zag er ontspannen uit, lachte af en toe en stak een paar keer zijn duim op. Hij benadrukte dat de coup gepleegd is door klein deel van de troepen. "Het leger is van ons, niet dat van een parallelle structuur. Ik ben de hoogste commandant", zei hij met een verwijzing naar het netwerk van zijn rivaal Fethullah Gülen.

Erdogan riep president Obama op om de in de VS woonachtige Gülen uit te leveren aan Turkije. Erdogan houdt de islamitische geestelijke verantwoordelijk voor de mislukte couppoging. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu zou al met de Amerikaanse minister Kerry gesproken hebben over Gülen. De twee ministers zouden nog niet hebben gesproken over een mogelijke uitlevering. Gülen zelf ontkende eerder op de dag enige betrokkenheid.

Belangrijke generaals gearresteerd
De autoriteiten in Turkije hebben zaterdag twee hoge legerfunctionarissen gearresteerd vanwege betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep. General Adem Huduti, de commandant van het tweede leger, is de hoogste officier die werd opgepakt. Ook de commandant van het derde leger Erdal Öztürk is aangehouden. Hem wordt hoogverraad ten laste gelegd. In totaal zijn er bijna drieduizend militairen die een rol zouden hebben gespeeld gevangen genomen.

Minister van Defensie Fikri Isik zei zaterdagavond dat de putsch is verijdeld en dat er geen plaatsen meer zijn waarover de regering geen controle heeft. Hij sloot niet uit dat er toch nog ergens verzetshaarden zijn of ontstaan. In navolging van premier Binali Yildirim riep hij de aanhang van president Erdogan op om op straat te blijven en op elke vorm van dreiging te letten.

Feeststemming
Op het Taksimplein in Istanbul hebben vele duizenden aanhangers van Erdogan hieraan gehoor gegeven. Zij vieren feest vanwege de mislukte couppoging. Het plein is veranderd in een rode vlaggenzee.

Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden