Erdogan roept ambassadeur op matje om Duits liedje

Erdogan, eerder deze maand in Ankara. Beeld afp
Erdogan, eerder deze maand in Ankara.Beeld afp

De Turkse president Erdogan probeert nu ook buitenlandse media het zwijgen op te leggen. Hij is zo ontstemd over een Duits satirisch liedje dat hij de Duitse ambassadeur heeft ontboden, meldt weekblad Der Spiegel.

Robin de Wever

Het nummer in kwestie, 'Erdowie, Erdowo, Erdogan', werd eerder deze maand uitgezonden op de publieke zender NDR. Op de melodie van 'Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann' van zangeres Nena bezingen de makers het autoritaire optreden van de president, zoals het oppakken van critici en het muilkorven van kritische media. Ook het reusachtige paleis dat Erdogan voor zichzelf heeft laten bouwen is doelwit van spot. De clip toont journaalbeelden, onder meer van betogers die klappen krijgen.

Wat Erdogans minister van buitenlandse zaken besproken heeft met ambassadeur Martin Erdmann is niet bekend. Erdmann bezocht hem volgens Der Spiegel afgelopen dinsdag. De Turkse en Duitse regering geven geen commentaar. Een 'ontmoeting van partners' was het in ieder geval niet, stelt Der Spiegel. Eerder een dagvaarding.

Merkel heeft Erdogan nodig
Duitsland kan Erdogan niet te zeer tegen de haren strijken, want bondskanselier Merkel heeft hem nodig bij het beteugelen van de vluchtelingenstroom. In de overeenkomst die de EU eerder deze maand sloot, speelt Turkije een belangrijke rol. Het land gaat proberen om illegale migratie in te dammen, in ruil voor financiële en politieke beloningen.

Aan Erdogans autoritaire gedrag kan de EU vooralsnog weinig veranderen. De grootste krant van Turkije, Zaman, publiceert sinds de onvrijwillige overname door de regering vorige maand alleen nog lovende artikelen. En in Istanbul begint binnenkort de zaak tegen de hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet en een van zijn collega's. Justitie verdenkt hen van spionage en het helpen van een terreurorganisatie. De twee hadden gepubliceerd over Turkse wapenleveranties aan islamisten in Syrië.

Regering klaagde 2000 critici aan
Sinds Erdogans aantreden als president anderhalf jaar geleden heeft het Turkse openbaar ministerie bijna 2000 mensen aangeklaagd. Onder hen zijn academici en cartoonisten, meldde de minister van justitie laatst.

Der Spiegel maakte twee weken geleden zelf ook kennis met Erdogans onverdraagzaamheid. Het blad trok toen zijn Turkijecorrespondent terug, naar eigen zeggen omdat de regering hem het werken onmogelijk maakte. De hoofdredactie had geconcludeerd dat de journalist 'niet langer welkom was'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden