Erdogan noemt Palestijnse staat verplichting en waarschuwt Israël

De Turkse premier Recep Erdogan krijgt na zijn toespraak applaus van de voorzitter van de Arabische Liga. Beeld reuters
De Turkse premier Recep Erdogan krijgt na zijn toespraak applaus van de voorzitter van de Arabische Liga.Beeld reuters

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan laat er tijdens zijn vierdaagse bezoek aan Noord-Afrika geen misverstand over bestaan. Hij neemt het initiatief in de regio. Met een pleidooi voor erkenning van een Palestijnse staat en dreigende taal richting Israël weet hij de Arabische snaar te raken.

Marco Visser

"Erkenning van de Palestijnse staat is geen optie, het is een verplichting'', zei Erdogan op het hoofdkwartier van de Arabische Liga in het Egyptische Caïro. "Het is tijd om de Palestijnse vlag te hijsen bij de VN. Laat die vlag het symbool van vrede en gerechtigheid in het Midden-Oosten zijn.''

De premier van Turkije ligt de laatste tijd geregeld overhoop met Israël over het lot van de Palestijnen. Volgens de Turkse premier is "de Palestijnse kwestie een zaak van menselijke waardigheid".

De Palestijnen dreigen al geruime tijd eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen. Bovendien willen ze volwaardig lid worden van de Verenigde Naties. Daarover zou de volkerenorganisatie later deze maand moeten stemmen. Israël en de Verenigde Staten verzetten zich daartegen.

Israël
Ook herhaalde Erdogan zijn dreigende taal richting Israël. Het land "zal de prijs voor hun misdaden betalen". Daarmee doelt Erdogan niet op de Palestijnse zaak, maar op de kwestie van de 'heilige' Gazavloot. Negen Turkse activisten vonden de dood in een confrontatie met Israëlische soldaten toen zij met hun boot naar Gaza wilden varen.

Nederlandse kritiek op Erdogan
Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft genoeg van Turkse 'oorlogstaal' en uitte vandaag kritiek op het plan van Erdogan om marineschepen mee te sturen met het volgende konvooi naar de Gazastrook. Rosenthal zei dat vandaag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer, waarin de PVV hem opriep de 'extreem oorlogszuchtige taal' van Erdogan krachtig te veroordelen.

Turkse kritiek
Ook in eigen land neemt de kritiek op Erdogans houding toe. Is de woede over de Israëlische actie tegen de flottielje wel gerechtvaardigd, zo vragen sommige Turkse opiniemakers zich af. Waarom gingen de activisten de Israëlische soldaten met ijzeren staven te lijf. Waarom zeiden opvarenden van de vloot vooraf dat zij misschien zouden sneuvelen? Past dat bij mensen die de Palestijnen uit liefdadigheid willen helpen of bij jihadisten?

Ook de oppositie neemt krachtig stelling tegen het buitenlandbeleid van Erdogan, maar dat lijkt de Turkse premier niet te deren. Hij maakte de oppositieleider uit voor advocaat van Israël en zei door te gaan met de strijd totdat Israël excuses maakt voor de aanval op het konvooi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden