Erdogan maant Turken in Duitsland tot integratie

(Novum/Ap) - De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zijn in Duitsland woonachtige landgenoten zondag opgeroepen meer hun best te doen om te integreren in de Duitse samenleving. Ze moeten in de eerste plaats de Duitse taal leren, zei hij op een bijeenkomst van de Unie van Europees-Turkse Democraten in Keulen.

"Wie niet van begin af aan Duits leert, zal altijd in het nadeel zijn", zei Erdogan. De Turken in Duitsland moeten zichzelf niet als vreemdelingen beschouwen, maar als een wezenlijk onderdeel van het land. Tegelijkertijd zei Erdogan dat integratie niet gelijk mag worden gesteld aan assimilatie. "Assimilatie is een misdaad tegen de menselijkheid", zei hij, die niemand van in het buitenland woonachtige Turken mag verlangen. Om de verbondenheid met het vaderland te versterken zullen Turken in de toekomst ook vanuit het buitenland aan parlementsverkiezingen en referendums in Turkije mogen deelnemen.

In zijn redevoering herhaalde de Turkse premier de eis dat Turkije als volwaardig lid tot de Europese Unie wordt toegelaten. Van een alternatief in de vorm van een bevoorrecht partnerschap kan geen sprake zijn. "Wij hebben in de afgelopen vijf jaar historische vorderingen gemaakt en zullen onze inspanningen voortzetten", benadrukte hij. Door flauwe uitvluchten zal Turkije zich niet laten afschrikken. Ook de EU-norm op het gebied van mensenrechten zal vroeg of laat gehaald worden, zei Erdogan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden