Erdogan geliefd en gehaat in Nederland

Veel belangstelling voor Turkse parlementsverkiezingen. Stemmen kan in drie plaatsen.

Een hele hal in het Rotterdamse Ahoy staat sinds gisteren vol met kieshokjes en stembussen. Al om 10 uur 's ochtends, als de Turkse verkiezingen in Nederland beginnen, is het druk. De hele ochtend lopen mannen, vrouwen en gezinnen richting het zalencomplex.

Nog tot en met zondag kunnen Nederlandse Turken in Deventer, Amsterdam en Rotterdam naar de stembus. In Turkije zelf zijn de verkiezingen op 1 november. De opkomst in Nederland is vaak relatief hoog. Bij de vorige verkiezingen, in mei, stemden ruim 76.000 van de 240.000 stemgerechtigden.

Vorige week kregen Nederlandse Turken een brief van premier Davutoglu, met daarin een oproep om op de AK-partij van hem en president Erdogan te stemmen. Tot afschuw van Turken die de AK-partij niet steunen.

undefined

Rustem Yavuz stemt op de AK-partij van president Erdogan en premier Davutoglu

"President Erdogan heeft in vijftien jaar een rijk land van Turkije gemaakt. En de zorgsector is twee keer beter dan in Holland. Ik hoop dat de AK-partij 45 procent van de stemmen krijgt. Dan kan president Erdogan meer macht krijgen. Zonder Erdogan redt Turkije het niet. Als hij in 1960 al aan de macht was geweest, dan waren er nu geen Turken in Nederland en Duitsland geweest. Het regime was toen half-militair. Of Erdogan dictatoriale trekjes heeft? Hij is een man. Met ballen. Andere leiders doen wat het Westen zegt. Erdogan durft 'nee' te zeggen. Dat stemadvies is gewoon reclame. Zoals ik vanochtend ook reclame kreeg van de Postcodeloterij. Dat is gewoon slim."

undefined

Birsen Polat stemt CHP, de centrum-linkse Republikeinse Volkspartij

"Mijn stem is een stem tegen Erdogan. Mijn familie is alevitisch, en Erdogan is tegen minderheden als de alevieten en de Koerden. Iedereen moet het recht hebben om in Turkije te leven. Erdogan wil een islamitische staat van het land maken. Daar ben ik geen voorstander van. Ik ben met mijn moeder en zussen komen stemmen. Mijn moeder krijgt bijna een hartaanval en ze wil dingen naar de televisie gooien wanneer Erdogan daarop komt. Ik hoop dat hij bij de verkiezingen een opdonder krijgt. Hij is corrupt. Een kennis uit het dorp in Oost-Turkije waar wij vandaan komen, kreeg subsidie van de AK-partij om koeien te kopen. Nu stemt hij op Erdogan. Arme mensen zijn afhankelijk van hem."

undefined

Bugra Kaan stemt op de rechts-nationalistische MHP

"Ik kom uit het gebied waar de oprichter van de MHP vandaan komt. Dat is de meest nationalistische partij. Volgens sommigen is de MHP racistisch. Maar de partij komt op voor het eigen volk. Ze komt inderdaad voort uit de Grijze Wolven. Maar er klopt niks van wat er over de Grijze Wolven op het internet staat: dat ze moorden en bomaanslagen zouden plegen. De Koerden zijn tegen de MHP. Maar als de partij aan de macht zou komen, dan zou die in één week alle terreur in Turkije uitroeien. Het hoeft financieel niet goed te gaan met Turkije om een naam te hebben in de wereld. Als het volk maar gelukkig is, dan houden het moorden en de terreur vanzelf op."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden